Viktiga råd när du ska renovera ditt kök

 2022-07-27
Viktiga råd när du ska renovera ditt kök

De senaste åren har mycket fokus legat på att göra bostadskarriär, bo i ett bildskönt hem och renovera själv. I de flesta fall hänger det faktiskt ihop, många som tjänar sig en hacka på sin bostad har renoverat mycket på egen hand. Men långt ifrån alla hemmarenoveringar slutar i bildsköna och välgjorda hem. Något de allra flesta prioriterar när det kommer till att fixa till sin pärla är badrum eller kök, en del gör givetvis båda två. När det handlar om köksrenoveringar finns det mycket man kan göra på egen hand utan att det blir vare sig dyrt eller komplicerat!

Stick to the plan

Nyckeln till ett bra byggprojekt är att ha en plan och att hålla den (nåja, nästan hålla den funkar också). Det är nämligen ganska vanligt att man som nybörjare går bort sig om man börjar riva ett kök och sen inte vet vad man ska ta sig till. Oavsett om tanken är att göra jobbet själv eller att anlita en hantverkare så är det en god idé att sätta sig med skissblocket en stund.

Det finns gott om inspiration både på Pinterest och Instagram eller för den delen i alla de inredningsmagasin som dukas upp i affärerna. När man söker inspiration kan det vara nyttigt att klippa ut eller "printscreena" bilder för att komma ihåg. Skriv gärna kommentarer om det är något specifikt man gillade, kanske det är en viss typ av träslag eller en köksblandare man gillar (eller ogillar). Det är till bra hjälp även när man ska förklara sin vision för en hantverkare.

Budget för projektet

När man har en plan är det lättare att göra en budget för sin renovering. Många har en fastslagen summa redan innan man börjar, det vill säga att man bara har en viss peng att tillgå. Men för andra är budgeten obegränsad och för väldigt många är det en gråzon. Det är dock skönt och viktigt att ha en budget att luta sig mot, det är annars lätt att kostnaderna skenar iväg i takt med de bra idéerna.

Väljer man att anlita en hantverkare är det bra att ha en öppen dialog om budgeten redan från början. Se till att vara överens om vad som ingår i arbetet och kostnaderna så att inga missförstånd uppstår.

Göra själv eller leja bort

En köksrenovering måste inte vara kostsam, det kan vara så enkelt som att man på egen hand byter det kosmetiska. Det vill säga att man kanske byter luckor, lådfronter och knoppar. Om du vill byta ut ett gammalt kök som börjar bli risigt även invändigt men du gillar planlösningen så är det också något du kan göra på egen hand. Så länge vatten, avlopp och el redan finns där det behövs så kan man köpa nya köksstommar och vitvaror som man sedan ersätter de gamla med. Det kan ge ett rejält lyft till ett gammalt kök utan att kosta speciellt mycket.

Det finns många av oss som räds lite för att renovera på egen hand. Det känns läskigt med vatten eller el även om man inte ska flytta på funktionerna till det nya köket. I det läget kanske det är klokt att anlita en hantverkare som är van att handskas med kringliggande faktorer. Tidsbrist eller för den delen bristande intresse kan också vara goda skäl att leja bort jobbet. Många hantverkare har också egna tips och idéer på läckra lösningar från tidigare jobb vilket kan lyfta köket en nivå till.

Om man väljer att lägga ut arbetet är det bra att vara överens och att ha en skriftlig offert på vad arbetet går ut på. Om man däremot väljer att göra arbetet på egen hand gäller det att hålla sig inom ramen för vad man får lov att göra själv, det vill säga el och vatten gör man bäst i att låta bli om man saknar rätt certifiering.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se