Vandra i Fulufjällets nationalpark

 2022-10-19
Vandra i Fulufjällets nationalpark

Sveriges mest södra fjällområden lockar idag allt fler besökare. Fulufjället är en nationalpark i den mest södra delen av fjällen med imponerande vandringsleder i en vildmarksnatur. Med både lättillgängliga leder och mer krävande vandring i tuffare terräng har du mycket att välja mellan. Här kan du både se ett av Sveriges största vattenfall och ett av landets äldsta träd.

Vandra i Fulufjällets nationalpark och välj de vandringsleder som passar dig och ditt vandringsällskap!

Varför är Fulufjället en populär plats för vandring?

Fulufjället är ett naturområde med 140 kilometer markerade leder och är beläget mellan Sälen och Idrefjäll. Dess geografiska punkt ger ett relativt milt väder och perfekta väderförhållanden för dagsturer. Att vandra i Fulufjällets nationalpark har blivit populärt dels för närheten till både boenden och restauranger, men även för att det finns en stor variation när det kommer till den vandring du kan göra.

Du kan välja att antingen gå lättare vandringsleder som en dagstur eller göra längre turer, för den mer erfarna vandraren. Oavsett vilken vandringsled du väljer har du ett flertal raststugor i området som du kan stanna upp i eller att välja att stanna i över natten.

I Fulufjällets nationalpark har du ett stort antal vandringsleder att välja mellan, men det är fem av dem som är de mest besökta.

1. Rösjöleden

Om du vill starta din vandringstur direkt vid ankomst har du Rösjöleden som ligger precis vid huvudentrén av Fulufjällets nationalpark. Här får du en kombination av kalfjäll och fjällsjöar och kan välja mellan tre olika längder på leden, 9, 15 eller 20 kilometer.

Detta klassas som en lätt vandringsled som hela familjen kan ta del av. Du kan även välja att tälta på denna led så länge du inte ser en skylt för tältförbud.

2. Bergådalsleden

För vandraren som är ute efter en lite större utmaning i tuffare terräng så kan Bergådalsleden istället vara ett passande alternativ. Denna led är 24 kilometer lång och startar vid naturum. Om du väljer till 3 extra kilometer till denna led kommer du förbi Njupeskär och kan skåda ett av Sveriges största vattenfall på 93 meter.

Om du går Bergådalsleden rekommenderas det att du även övernattar på grund av ledens längd. Du kan övernatta både i Särnmanstugan eller Bergådalsstugan som båda har eldplats.

3. Njupeskärsleden

Om det är en vandringsled du inte vill missa om du befinner dig i Fulufjällets nationalpark är det Njupeskärsleden. Denna vandringsled är en kort led på endast 4 kilometer som tar dig till ett av Sveriges största vattenfall. Här kan du bada både nere vid vattenfallet men även vid toppen av fallet.

Slingan fram till vattenfallet är mycket lätt att gå, där en stor del av leden går på trädäck. Här får du en blandning av dalgångar och trollskog, och passar utmärkt för hela familjen som en dagsutflykt.

4. Jaktfalksleden

Om du endast vill gå en kortare sträcka men i vildare natur så är Jaktfalksleden att föredra. Denna led har en längd på 5,5 kilometer uppför en brant och passar därför bättre till med vana vandrare. Du kommer få passera både vattendrag och stenblock och en del av leden går även ovanför vattenfallet i Njupeskär.

Denna vandringsled bör dock undvikas om det nyligen har regnat eller om regn är på väg då det blir mycket halt på stenblocken, vilket gör det svårt att vandra säkert.

5. Göljåleden

Vill du åt en ordentlig utmaning under din vistelse i Furufjällen kan du vandra leden Göljåleden. Denna led är 17 kilometer lång bland stening och brant terräng, vilket gör den mer svår att genomföra.

En del av leden saknar även stigar och broar över vattendrag som gör att du kommer behöva vada igenom dem för att kunna fortsätta leden.

Du kan starta Göljåleden från två håll, söder om entrén till Fulufjällets nationalpark eller vid Göljåns parkering. Här får du en otrolig natur både bland skog och fjäll och två raststugor finns utplacerade längs leden om du vill ta en paus.

Relaterade artiklar

Vad är Jämtlandstriangeln

Vad är Jämtlandstriangeln?

Om du tidigare sökt runt på vandringsleder i Sverige så har du med största sannolikhet hört talas om Jämtlandstriangeln. 

Vad är Jämtlandstriangeln?

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se