Vad innebär SMSlån utan UC?

 2021-09-27
SMSlån utan UC

Man hör allt mer ofta om SMS lån utan UC. Men vad innebär detta egentligen? Varför är det ett så populärt begrepp? På denna sida förklarar vi enkelt vad lån utan UC och SMSlån innebär och varför så många väljer denna typ av lån.

Vad betyder UC?

UC står för Upplysningscentralen, vilket är Sveriges största kreditupplysningsföretag. Deras jobb är att leverera kreditupplysningar till privatpersoner, privata företag och den offentliga sektorn. Det finns också andra kreditupplysningsföretag som erbjuder ungefär samma info som UC.

Varför finns då kreditupplysningsföretag? Jo, varje gång du till exempel ansöker om kredit, ett lån, köper saker mot en faktura eller tecknar abonnemang, görs en kreditupplysning på dig. På så sätt kan långivaren eller företaget få en inblick av din kreditvärdighet och förmåga att betala dem.

Vilken info kan en långivare få vid en kreditupplysning? De kan exempelvis få info om:

  • Dina betalningsanmärkningar från Kronofogden
  • Dina inkomstuppgifter
  • Dina krediter och lån
  • Dina UC-förfrågningar de senaste 12 månaderna
  • Din kreditvärdighet
  • Din civilstats

Vad innebär det att ta ett lån utan UC?

Betyder lån utan UC att ingen kreditupplysning görs när du lånar? Nej, det stämmer inte. Långivare måste enligt svensk lag göra en kreditupplysning på dig som låntagare innan de beviljar ett lån.

Att ta ett lån utan UC innebär istället att långivaren av ditt lån inte gör sina kreditupplysningar hos just UC. Istället gör de det hos ett annat kreditupplysningsföretag.

Vad är ett SMSlån utan UC?

SMSlån är en typ av snabblån, och gäller generellt sett endast lägre belopp. Oftast överstiger inte beloppet på ett SMSlån 50 000 kronor. Vissa SMSlån kan tas utan en kreditupplysning hos UC. Istället görs kreditupplysningen oftast via företag som Bisnode eller Creditsafe.

Varför välja SMSlån utan UC?

Vad är då fördelarna med att ta SMSlån utan UC? Först och främst är något som SMSlån kan locka med att du får pengarna snabbt. Låneprocessen från ansökan till utbetalning är snabb och smidig. Långivaren gör en kreditupplysning omedelbart efter din ansökan och om du blir godkänd kan pengarna komma in på ditt konto samma eller nästa dag. Detta gör SMSlån till ett möjligt alternativ vid oförutsedda utgifter.

För det andra finns det flera anledningar varför många väljer att låna utan UC. De vanligaste anledningarna gäller att de inte vill att kreditengagemanget ska bli synligt hos UC och att de inte vill försämra sin kreditvärdighet hos UC. Om någon redan har låg UC-score kan de också känna att låna utan UC är det enda valet.

Att ta fler lån är något som kan påverka din kreditvärdighet hos UC. Det finns dock flera tillfällen i livet där lite extra pengar gör stor skillnad. Din motorcykel kanske gick sönder, eller kanske ser du ett erbjudande på en TV verkligen velat köpa. SMSlån utan UC ger dig alltså möjligheten att göra flera mindre lån vid sådana tillfällen utan att ditt UC-score påverkas.

Det är viktigt att komma ihåg att SMSlån är kortfristiga och att det ofta handlar om högkostnadskrediter. Ja, SMSlån är oftast dyrare! Detta beror på att långivaren tar en större risk. Välj därför endast SMSlån utan UC om du är säker på att du kan betala tillbaka summan i tid.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se