Upplevelser och sevärdheter i den norrländska pärlan Sundsvall

 2023-01-01
Upplevelser och sevärdheter i den norrländska pärlan Sundsvall
 Precis som många andra städer i norra Sverige har Sundsvall oerhört mycket vacker natur och upplevelsefyllda grönområden; det finns gott om friluftsområden för vandring, skidåkning exempelvis cykling.

Men visst finns det mer guld i denna norrländska pärla än gröna skogar. I den här artikeln listar vi fler roliga aktiviteter och sevärdheter för ditt nästa besök i Sundsvall!

Topplista över sevärdheter i Sundsvall

Attmars Hembygdsgård
Sedan 1935 har denna hembygdsförening funnits till och här arrangeras förutom högtidsfiranden som midsommar och Valborg också loppis, allsång och dans. Det är ett perfekt utflyktsmål där man kan passa på att fika i caféet eller varför inte hyra hela stället för konferens eller fest?

Gustav Adolfs kyrka
Denna församlingskyrka i Härnösands stift är byggt i nygotisk stil och ritades av arkitekten Gustav Hermansson och byggdes 1891 för att ersätta den kyrka som brann ned i den stora Sundsvallsbranden några år tidigare. En omfattande renovering skedde under tidigt 1950-tal, även på slutet av 1980-talet renoverades kyrkan till följd av anlagd brand. Det är än idag en otroligt pampig byggnad även för ickereligiösa och få förblir oimponerade av det 81 meter höga kyrktornet och byggnadens magnifika insida.

Kulturmagasinet
Kulturmagasinet är som namnet avslöjar packat med kultur. Här huserar både stadsbibliotek, café, Sundsvalls Museum, Fotomuséet, Unga magasinet samt Medelpads arkiv. I byggnaden hålls också utställningar och visningar. Byggnaden består av fyra stycken genom glaspartier sammansvetsade gamla hamnmagasin och ligger centralt beläget i området stenstaden. Missa inte både in- och utsida eftersom arkitekturen från slutet på 1800-talet är makalös!

Merlo slott
1883 påbörjades bygget av Merlo slott, eller Villa Merlo som det också kallas, som då skulle vara bostad åt den kanske mäktigaste mannen inom svensk sågverksindustri; Fredrik Bünsow. Sedan 1951 har byggnaden en ny funktion, nämligen som centralarkiv åt Svenska Cellulosa AB (SCA). Huset har en oerhört pampig arkitektur ritad av Isak Gustaf Classon och Fritz Eckert (tillbyggnaden i modern stil är ritad av Axel Grönwall 1961). Även om slottet saknar öppettider för allmänheten är det en klar sevärdhet och missa inte den vackra trädgården från vilken man kan beundra slottet utan att boka privata besök.

Upplevelser och aktiviteter i Sundsvall

Katrinelunds trädgård och cafe
Detta är ett fantastiskt ställe utanför Sundsvall, både för en härlig utflykt med lite promenad och fika i den vackra trädgården men framför allt för otrolig inspiration till egna gröna projekt. Det serveras också fika och mackor eller vegetariska alternativ i det mysiga caféet.

Birsta city
För dig som besöker Sundsvall som ren turist kanske inte detta externa köpcentrum eller köpstad verkar så lockande men detta är Sveriges tredje största handelsområde med omkring 150 butiker, restauranger och caféer. 2010 vann man dessutom pris som Sveriges främsta bland 150 köpcentrum i Sverige.

Himlabadet
Himlabadet i Sundsvall sägs vara Sveriges absolut bästa äventyrsbad. Här finns upplevelser för hela familjen, både stora och små. Himlabadet är också handikappanpassat vilket gör det tillgängligt för precis alla besökare. Det finns restaurang och café för både badgäster och andra gäster.

Nöjeshallen
Nöjeshallen i Sundsvall är ett komplett centrum för aktiviteter. Det är ett tre tusen kvadratmeter stort område med alla möjliga bokningsbara aktiviteter. Exempelvis kan man skjuta paintball eller ägna sig åt sumobrottning i dräkt. Det finns också jaktsimulator, laser game och rodeoridning med mekanisk tjur. Ett perfekt tillfälle för femkamp på en after work eller kick off eller varför inte svensexan.

Sammanfattning

Avslutningsvis så är Sundsvall en oerhört händelserik stad, det finns mängder alternativ för turister och besökare. Är man dessutom intresserad av friluftsliv så finns det flertalet grönområden lämpliga för hiking, cykling eller andra aktiviteter. Väl värt besöket med andra ord!

Relaterade artiklar

Sveriges finaste städer

Sveriges finaste städer

De flesta svenskar tycker vanligtvis att deras hemstad är den vackraste i landet. Men det beror inte alltid på att staden verkligen är den finaste. 

Sveriges finaste städer

Hitta boende i Sundsvall

Hitta boende i Sundsvall - bästa hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast

Att lyxa till det med en övernattning på hotell, vandrarhem eller Bed & Breakfast är någonting som vi borde unna oss oftare. 

Hitta boende i Sundsvall - bästa hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast

Hitta de bästa vandrarhemmen i Sundvall

Hitta de bästa vandrarhemmen i Sundvall 2020

Sundsvall ligger längs den norrländska kusten och staden är Norrlands tredje största sett till antalet invånare och är också Norrlands huvudstad. I Sundsvall finns många fina Vandrarhem. 

Hitta de bästa vandrarhemmen i Sundvall 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se