Topp 7 museum i Stockholm

 2021-11-05
Topp 7 museum i Stockholm

Svenskar gillar verkligen museer. Det görs flera miljoner museibesök varje år i Sverige. Att besöka ett museum är ett bra sätt att gå till väga om du vill lära dig mer om olika saker. Det finns museum som berättar om Medeltiden, om människokroppen, dinosaurier och mycket mer. En stor del av alla tillgängliga museum är även barnvänliga samt har en gratis entré. De flesta av Sveriges museum ligger i huvudstaden, och där finner du även några av de bästa.

Här har vi därför valt att lista de bästa museum som finns i Stockholm. Kraven vi gick efter är att det ska vara lärorikt, underhållande och gärna rikta sig till de flesta åldrar. På grund av detta saknas faktiskt några av de bästa konstmuseer eftersom de inte alltid är så underhållande för yngre.

7. Medeltidsmuseet

På sjunde plats kommer Medeltidsmuseet. Det skedde efter att man hittat en hel del medeltida fynd under en utgrävning. Utgrävningen påbörjades på slutet av 1970-talet efter att det blev bestämt att bygga ett garage utanför riksdagshuset. Dessa medeltida fynd bestod bland annat av en kyrkogård från Medeltiden, delar av huvudstadens gamla stadsmur och mycket mer. Förutom dessa fynden innehåller Medeltidsmuseet även en hel del andra prylar som också berättar om den medeltida historian i Stockholm.

6. Livrustkammaren

Detta anses vara ett väldigt klassiskt skolutflyktsmål trots att det har en tendens att skrämma bort yngre personer från museer. Men om du besökt Livrustkammaren som barn kan det vara värt att du återvänder som vuxen. Du kommer garanterat uppskatta skatterna lite mer. Livrustkammaren finns, sedan år 1978, i Kungliga slottet. I källaren där kan du lära dig allt om monarkins historia, både genom kungliga kläder, historiska föremål, kungliga paradvagnar och rustningar. Under sommaren år 2019 öppnade museet en ny basutställning där alla föremål indelats i en kronologisk ordning som gör det lättare för besökare att följa historien.

5. Armémuseet

Om du vill lära dig mer om den militära historian i Sverige, från Medeltiden och fram, kan du göra det på Armémuseet. Det finns allt från soldatuniformer, gamla vapen till troféer som härstammar från det trettioåriga kriget. Det finns även utställningar om kvinnor som ingick i den svenska underrättelsetjänsten under den andra världskriget.

4. Nordiska Museet

På fjärde plats kommer Nordiska Museet, där kan du se hur livet var i Sverige från och med 1500-talet och fram. Museet skildrar livet med olika typer av föremål. Det Nordiska Museet kallar ofta sig själv för ett "kulturhistoriskt museum". Du kan här lära dig allt om gamla kläder, samernas historia samt besöka en lägenhet från 40-talet.

3. Vasamuseet

Regalskeppet Vasa sjönk år 1628 nästan på en gång när det begav sig ut på sin jungfruresa. Hon bärgades först 333 år efter hon sjönk och finns nu tillgänglig att besöka i Vasamuseet. Detta museum ligger dessutom i närheten från där hon sjönk. Vasamuseet utsågs till "Stockholmarnas favoritmuseum" via en enkät år 2020, vilket innebär att de då vunnit den titeln tre år i rad.

2. Tekniska Museet

På andra plats kommer det Tekniska Museet. Här är det möjligt att utforska alla tiders teknik, både dåtidens, framtidens och självklart nutidens. Dessa utställningar innehåller en hel del saker som du får pilla på. Det gör att detta museum är väldigt barnvänligt. Tekniska Museet har dessutom vunnit Children in Museums Award, vilket är ett europeiskt pris.

1. Naturhistoriska Riksmuseet

På första plats kommer ett av Stockholm allra största museum, och det är det Naturhistoriska Riksmuseet. Detta museum finns i en mäktig byggnad och har något för alla personer. Det är möjligt att lära sig om naturen, djur, rymden, jorden och självklart människan. Museet innehåller allt möjligt, från meteoriter du kan ta på till dinosaurieskelett. En del av museet, som heter Cosmonova, är det möjligt att se på olika filmer på en enorm skärm. Utställningarna på museet är oftast gratis, men vill du besöka Cosmonova får du betala en avgift.

Relaterade artiklar

Matäventyr på vägarna: Street food och lokala delikatesser i Sverige

Matäventyr på vägarna: Street food och lokala delikatesser i Sverige

Sverige, med sitt kalla klimat och enkla skönhet, har mycket att erbjuda inte bara för ögat utan även för gommen. 

Matäventyr på vägarna: Street food och lokala delikatesser i Sverige

Kulturella pärlor: Utforska Sveriges konst- och kulturscener

Kulturella pärlor: Utforska Sveriges konst- och kulturscener

I Sveriges djupa skogar, myllrande städer och längs dess klippiga kuster finner man en kulturell skattkista värd att utforska. 

Kulturella pärlor: Utforska Sveriges konst- och kulturscener

Båtluffa i Stockholms skärgård!

Båtluffa i Stockholms skärgård!

Att resa runt i Stockholms skärgård bland vackra klippor, gemytliga stugor och en skärgårdsidyll är ett perfekt sätt att uppleva en av Sveriges bästa sidor. 

Båtluffa i Stockholms skärgård!

6 bästa julborden i Stockholm!

6 bästa julborden i Stockholm!

Inför allt julstök är julbord en given tradition som många svenskar väljer att gå på, både med kollegor, vänner och sina partners. 

6 bästa julborden i Stockholm!

7 aktiviteter att göra på hösten

7 aktiviteter att göra på hösten – Utflykter för hela familjen!

Sverige kryllar av spännande och givande aktiviteter under hösten för hela familjen. 

7 aktiviteter att göra på hösten – Utflykter för hela familjen!

Topp 6 saker att göra med barnen i Stockholm

Topp 6 saker att göra med barnen i Stockholm

Stockholm är en utmärkt stad att resa till tillsammans med familjen. Det finns hur mycket som helst att göra, museer, restauranger, shoppingområden 

Topp 6 saker att göra med barnen i Stockholm

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se