Topp 6 sevärdheter i Småland

 2021-12-02
Topp 6 sevärdheter i Småland
Astrid Lindgren, ostkaka, Lönneberga, isterband, slåtterängar och glasbruk. Småland anses idag vara en typ av symbol för Bonde-Sverige. Resterna av historien ligger fortfarande kvar i landskapet, men det finns även en hel del modernare design, populära vandringsleder, konstmuseum och mycket mer. Men med tanke på hur mycket intressant det finns att se och platser du bör besöka kan det vara svårt att bestämma sig för vilka sevärdheter du inte bör missa. Här kommer därför en topp lista med några av de populäraste sevärdheterna i Småland.

7. Rocksjön

På sjunde plats kommer naturreservaten Rocksjön. Detta är en utmärkt plats för alla som vill besöka ett naturreservat med rikt djurliv eller vill prova på kanotpaddling. Detta är även en plats som bjuder på möjlighet till sportfiske eller för alla som vill ta en trevlig joggingtur, eller långpromenad längs med vattnet.

6. Husqvarna museum

Är museum din favoritsevärdhet bör du inte missa Husqvarna museum som ligger i Jönköpings län. Det ligger i en av de äldre delarna av Husqvarna Vapenfabrik och bjuder på historien av varumärken Husqvarna, vilket är ett av de mest kända företagen i Sverige. Du kan lära dig om allt från gamla spisar till motorcyklar och hushållsprodukter. Kort sagt finns det en 300 år av historia att lära sig.

5. Röttle

Gillar du historia och önskar att du kunde resa tillbaka i tiden? Då bör du besöka Röttle ifall du befinner dig i Småland. Röttle är en liten by som bland annat är känd för kvarnarna som finns. Kvarnarna sägs ha funnits här sedan 1600-talet och det finns även ett trevligt vattenfall att besöka. Kort sagt är detta en liten by som ger känslan av att resa tillbaka i tiden.

4. Store Mosse nationalpark

Är du en person som älskar att vara i naturen bör du besöka nationalparken Store Mosse när du befinner dig i Småland. Nationalparken är 78,5 kvadratkilometer stor och består av ett väldigt varierat landskap. Det finns tre vandringsled som är från 600 meter till 6 kilometer långa. En fördel med dessa vandringsled är att de är anpassade för både barn och rullstolsbundna.

3. Astrid Lindgrens värld

Ett måste om du reser till Vimmerby är att ta en dag till att besöka Astrid Lindgrens värld. Detta är en trevlig sevärdhet för både stora och små. Här får du möjlighet att möta Astrid Lindgrens välkända karaktärer, som Emil i Lönneberga, Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och många fler. Det spelas dessutom upp liveteater där du får se snuttar av de kända sagorna. Parken grundades i början på 1980-talet och har sedan dess varit öppen mellan maj och augusti varje år.

2. High Chaparral

På andra plats kommer High Chaparral. Detta är en västerninspirerad temapark som ligger i Kulltorp, Småland. Denna plats är dessutom ett trevligt alternativ om du reser med barn. Temaparken är nämligen en riktig "Vilda Västern"-miljö där du kan möta cowboys och indianer. Karaktärer du kan stöta på här är bland annat Lucky Luke, Zorro, Billy the kid och Annie Oakley. Temaparken har dessutom vunnit pris som den bästa i Sverige. Förutom de intressanta karaktärerna och områdena att besöka finns det även olika aktiviteter att prova på, till exempel vaska guld.

1. Gränna

Gränna, som ligger i Jönköping län i Småland, är kanske som mest känd för sin polkagristillverkning. Men staden har mycket mer att bjuda på. Detta är ett av de mest populära stoppen för alla som reser mellan Stockholm och Skåne. Denna charmiga ort grundades år 1652 och det finns fortfarande kvar bebyggelse som är mycket välbevarad. Gränna är dessutom orten du måste besöka ifall du vill ta en färga till Visingsö.

Relaterade artiklar

Hur lång är Ölandsbron?

Hur lång är Ölandsbron?

Svaret är att bron har en längd av… 

Hur lång är Ölandsbron?

Hitta bästa boendet nära Astrid Lindgrens värld

Hitta bästa boendet nära Astrid Lindgrens värld

På totalt 180 000 kvadratmeter gestaltas många av Astrid Lindgrens sagor i hennes egen värld belägen i hennes hemkommun Vimmerby. När parken först öppnade 1981 var namnet Sagobyn och innehöll från början bara Katthult. 

Hitta bästa boendet nära Astrid Lindgrens värld

Populära boenden Kalmar

Populära boenden för en weekend i residensstaden Kalmar

På den småländska östkusten hittar vi residensstaden Kalmar. Kalmar är en spännande stad och bär på en betydande historia som har bevarats under århundranden. 

Populära boenden för en weekend i residensstaden Kalmar

Hitta Ölands bästa vandrarhem

Hitta Ölands bästa vandrarhem 2020

Öland är ett populärt resmål för de som vill semestra på hemmaplan. Här finns det mängder med saker att göra, sevärdheter att uppleva och natura att utforska. 

Hitta Ölands bästa vandrarhem 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se