Topp 5 sevärdheter i Skåne

 2021-10-11
Topp 5 sevärdheter i Skåne
Längst ner i Sverige hittar vi Skåne. Det är ett landskap som har en hel del att bjuda på, allt från stränder till storstadsliv och självklart en rad med historiska platser. Alla tillgängliga sevärdheter är väldigt populära, men vilka är de bästa? Det beror helt enkelt på vad du tycker om. Gillar du sol och bad är det säkert en av de fina stränder du tycker bäst om. Men skulle du vara intresserad av historia kan det vara ett av de otroliga slotten som finns som är favoritplatsen. Här har vi dock samlat några av de populäraste sevärdheterna i Skåne som är värda ett besök.

5. Dalby Stenbrott

På femte plats kommer en väldigt mysig badplats, Dalby Stenbrott. Denna plats ligger i Knivåsen vilket är en vackert naturreservat. Vattnet värms upp väldigt snabbt på sommaren och är både klart och rent. Det finns en liten sandstrand som är perfekt för alla som inte vågar hoppa från de tillgängliga klipporna. I naturreservatet runt omkring finns det flera stigar att utforska ifall du skulle tröttna på att bada. Det finns kärr, bokskog och åsar att undersöka. Om du vill kan du ta en promenad runt stenbrottet. Men letar du efter en länge slinga finns Skrylleslingan som är hela 15 kilometer lång. Det är väldigt lätt att ta sig till stenbrottet, du kan både ta bussen, köra bil, promenera eller cykla.

4. Sandhammaren

Sandhammaren har många gånger beskrivits som den vackraste och bästa stranden i Sverige. Denna strand ligger på den sydöstra spetsen i Skåne. Här får du uppleva finkornig, mjuk och kritvit sand. Stranden är dessutom flera kilometer lång och det finns mysiga gropar där du kan spendera en stund och kanske äta lunch. Det är självklart även en bra plats för att bada, men det är viktigt att du håller utkik för undervattensströmmarna som kan dyka upp. I naturen som ligger i närheten finner du ett rikt fågel- och djurliv. Det är även där den sydligaste älgstammen i Sverige finns.

3. Österlen

På tredje plats kommer Österlen vilket är någonting du inte bör missa när du befinner dig i Skåne. Den här platsen ligger längst kusten vid Östersjöns och i närheten av alla äppelodlingar som finns i Kivik. Österlen bjuder även på vackra vandringsleder samt en hel del konst. Konstrundan är något som arrangeras en gång om året och detta är ett måste för att konstintresserade. Det finns annars ett flertal ateljéer och gallerier längst kusten. Här kan du även hitta Stenshuvud nationalpark som bjuder på vandringsleder och en fantastisk havsutsikt.

2. Söderåsens Nationalpark

Besöker du nordvästra Skåne får du inte missa Söderåsens nationalpark. Här är det utomhusupplevelser och naturen som är fokus. Nationalparker erbjuder flera vackra vandringsleder och promenadstråk. Dessa finns i olika varianter så alla kan hitta den svårighetsgraden och längden de känner sig bekväma med. Några av favoritplatser i nationalparken är Kopparhatten och ravinen Skäralid. Det finns någonting för alla, tipsrunda för småttingarna, möjlighet att fiska, rida, bada, paddla kanot, spela gol och mer. I Söderåsens nationalpark finns dessutom den högsta punkten i Skåne, den ligger cirka 212 meter över havet.

1. Sofiero Slott

På första plats kommer Sofiero Slott. Det ligger utanför staden Helsingborg och bjuder bland annat på en fin utsikt över både Öresund samt Danmark. Det här anses vara ett av de mest kända slotten i Sverige, det har dessutom en av de finaste trädgårdarna i Europa. Förr u tiden var detta Gustav VI Adolfs sommarbostad. Han fick slottet i Bröllopsgåva tillsammans med Margareta, sin hustru, år 1905. Idag kan man fortfarande beundra Gustav VI Adolfs rhododendronsamling. Andra områden som är värda en extra titt är Rosengången, Blomstergatan, och mycket mer.

Relaterade artiklar

Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

En roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar erbjuder en unik blandning av natursköna landskap 

Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

Österlens Museum i Simrishamn

Österlens Museum i Simrishamn, en del av Sverige

Bara Österlens Museums lokaler är inhysta i ett kulturhistoriskt arv som redan på utsidan berättar mycket och vår kulturhistoria. 

Österlens Museum i Simrishamn, en del av Sverige

Några pärlor på Österlen

Några pärlor på Österlen

Österlen är väldigt tilltalande med sin varierande natur, vackra vyer och fina vandringsleder. Det är även ett perfekt resmål för dig som vill njuta av en god bit mat eller letar efter en gemytlig campingupplevelse. 

Några pärlor på Österlen

Sveriges 10 största städer 2020

Sveriges 10 största städer 2020

Vet du vilka Sveriges största städer är? Du kan säkert räkna upp dem hyffsat bra, men vet du ordningen och ungefär hur måna som bor där? 

Sveriges 10 största städer 2020

Bästa boendet nära Vingåker

Bästa boendet nära Vingåker factory outlet 2020

Med sina 7000 kvadratmeter är Vingåker factory outlet är inte bara Sveriges största märkesoutlet, utan till och med den största i Norden. 

Bästa boendet nära Vingåker factory outlet 2020

Bästa boendet nära Smygehuk

Bästa boendet nära Smygehuk 2020

Varje år vallfärdar hundratusentals turister från när och fjärran till Smygehuk och de är främst på sommarhalvåret som de åker dit. Under sommaren lever Smygehuk upp och det finns flera aktiviteter att roa sig med samtidigt som man kan strosa 

Bästa boendet nära Smygehuk 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se