Tips för en lyckad husvagnssemester

 2021-09-27
Tips för en lyckad husvagnssemester

Campingarna i Sverige blir allt fler i takt med att intresset för husvagns- och husbilslivet ökar. Här har vi samlat tips som gör semestern med husvagn så bra som möjligt.

Ska du ut och resa med husvagn? Allt fler svenskar får upp ögonen för campinglivet. Kanske var man ute på husvagnssemester som barn och vill som vuxen återuppleva minnena med sin egen familj. Andra lockas av friheten och enkelheten i att ha ett rullande hem som man kan köra vart man vill, när man vill.

Välja rätt husvagn vid köpet

Det finns idag ett stort utbud av husvagnar, begagnade som nytillverkade. Ska du köpa en husvagn finns det flera modeller att välja mellan beroende på vilka önskemål och behov du har.

Storlek, totalvikt, antal bäddar och annan inredning, enkelaxel eller dubbelaxel (boggi) – det är några exempel på hur husvagnarna skiljer sig åt. Fundera på vilka bekvämligheter du vill ha i husvagnen och vilka du klarar dig utan, till exempel dusch och ugn.

Husbil eller husvagn?

Det finns för- och nackdelar med husvagn respektive husbil. Både husbil och husvagn har ökat stort i popularitet det senaste året. Valet beror på dina prefenser och din budget. Körstilarna är en sak som skiljer sig åt, där du i husbilen sitter högre upp och kan uppleva det enklare att manövrera fordonet. En husvagn kräver att du har en bra bil att dra med, och gärna erfarenhet av att köra med släp även om detta såklart är något som går att öva upp.

Här är några av de största fördelarna med husvagn:

●       Friheten att åka på semester vart och när du vill.

●       Närheten till naturen och utomhusaktiviteter.

●       Billigare alternativ än husbil, både i inköp och underhåll (förutsatt att du redan har en bil som passar bra att dra släp med).

●       Du kan koppla loss den på campingen och köra till affären med endast bilen.

●       Bra för långa campingvistelser, husvagnen blir lite som en sommarstuga.

Tänk på det här inför husvagnssemestern

Förberedelse är a och o för en lyckad campingsemester med husvagn. När du väl lärt dig rutinerna så är det enkelt att ge dig ut på vägarna när som helst. Packa kläder, mat och andra nödvändigheter som duschtvål och schampo. Men packa inte för mycket så att husvagnen känns trång att vistas i. Skulle du glömma något går det mesta att köpa längs vägen eller på en camping!

Tänk på säkerheten innan du börjar köra. Se till att både bil och husvagn är servad, med all utrustning på plats, som vattenslang, elkabel och vatten. Gasol och gasolsystem, belysning, ventilationer, kopplingen till dragkrok (kulhandske), bromsar, däck samt tank- och ledningssystem – se till att allt är kontrollerat och fungerar som det ska.

Fler tips inför campingsemestern:

●       Träna på att backa med husvagn om du är ovan vid att köra släp.

●       Skaffa ett bra förtält och utemöbler för att få mer plats att umgås på när husbilen är parkerad på en camping.

●       Kom ihåg eventuell tömning av toalett och gråvatten från diskho. De flesta campingplatser och vissa rastplatser har möjlighet till tömning.

●       Lasta säkert! Se till att inga lösa föremål kan flyga omkring och gå sönder om du bromsar kraftigt.

●       Våga fråga andra campare om råd.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se