Sveriges vackraste vattenfall!

 2023-05-25
Sveriges vackraste vattenfall!

Det är inte alla som vet att vi i Sverige faktiskt har storslagna vattenfall runt om i våra skogar. Detta naturfenomen är ofta stark förknippat med djungel och tropiska klimat, men finns på flera platser att uppleva på hemmaplan. Vi listar Sveriges vackraste vattenfall och vart i landet du hittar dem!

Njupeskär

Njupeskär är Sveriges kanske mest storslagna vattenfall. Mitt i Dalarna och cirka fyra mil från Särna hittar du just Njupeskär som är Sveriges största vattenfall på 93 meter över havet. Vattenfallet ligger beläget i Fulufjällets nationalpark där även världens äldsta träda Old Tjikko ligger. Vattnet i Njupeskär faller helt fritt 70 meter och intill vattenfallet kan du hitta ett flertal ovanliga kärlväxter, lavar och mossor.

Vandringsleden för att ta sig fram till Nupeskär är 5,5 kilometer och den längre leden som passerar ovanför fallet går uppför en brant och terrängen ovanför vattenfallet anses vara krävande och passar därför bättre till den vane vandraren.

Älgafallet

Älgafallet ligger precis vid den norska gränsen i norra Bohuslän och går även över på den norska sidan och kallas där för Elgåfossen. Detta vattenfall har en fallhöjd på 46 meter och då vattenfallet är beläget söderut så fryser Älgafallet sällan till is på vintern och går därför att beskåda året om.

Vattenfallet är upplyst under kvällstid av tre lampor med hjälp av solceller och det finns även en bro nedanför fallet där du kan beskåda det både natt och dag. Från den svenska sidan beskådas Älgafallet ovanifrån och från Norge nedanifrån. De mest vattenrika perioderna är vår och höst då vattenfallet är som mest populärt att besöka, men även under sommartid är vattenfallet en rogivande rastplats som är värt ett besök.

Tännforsen

Även om Njupeskär är Sveriges högsta vattenfall så kallas Tännforsen för landets största. Denna fors är väldigt vild och vattenfallet har ett fall på 38 meter och en bredd på hela 60 meter. Tännforsen ligger vid Indalsälven utanför Åre och är ett av Jämtlands absolut mest besökta turistmål. Vattenfallet är ett av Jämtlands få outbyggda vattenfall och under vårfloderna kan uppåt 400 kubikmeter vatten passera forsen varje sekund.

Tännforsen står alltid öppen för besökare året om och då vattenfallet har en sådan stor bredd är det en mäktig syn att uppleva.

Hällingsåfallet

Ett annat vattenfall i Jämtlands skogar är det vackra Hällingsåfallet. Vid den norska gränsen i Frostvikens socken i Strömsunds kommun ligger vattenfallet som tillhör ett naturreservat med sina 42 meter höga fall. Detta är kanske ett av de vackraste vattenfallen vi har i Sverige då vattenfallet faller nedför ett högt stup och ån forsar vidare igenom en kanjon på 800 meter, som är Sveriges längsta.

Från parkeringen närmast vattenfallet får du gå en två kilometer vandringsled för att komma fram till Hällingåfallet omringad av en trollskog med fuktigt klimat som ofta skapar regnbågar på himlen ovanför.

Ristafallet

Ett lite mindre vattenfall, som ändå gjort sig känt i flera sagor och filmer är Ristafallet. Detta vattenfall ligger beläget cirka två mil utanför Åre och är hela 50 meter brett, men med en höjd på endast 14 meter. Någonting som gör detta vattenfall speciellt är att det mitt i fallet ligger en holme som gör att du endast kan se ena halvan av vattenfallet från vardera sida.

Denna holme är skogsbevuxen och fridlyst och hela området av vattenfallet har formen av en amfiteater. Ristafallet och den natur som finns i anslutning till vattenfallet är ett naturskyddat område och fridlyst enligt svensk lag. Ristafallet är speciellt känt från gestalningen av Glupafallet vid inspelningen av filmen Ronja Rövardotter och vattenfallet kan ses i ett flertal fler sekvenser från filmen.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se