Sveriges finaste städer

 2021-10-30
Sveriges finaste städer

De flesta svenskar tycker vanligtvis att deras hemstad är den vackraste i landet. Men det beror inte alltid på att staden verkligen är den finaste. Vilken stad är då den finaste i Sverige? Det gör undersökningar om detta då och då där ett antal personer får rösta på vilken stad de anser är finast i landet. Listan varierar lite från varje år, men det brukar vara samma städer som får en plats. Dock varierar placeringen en aning.

Här har vi valt att skapa en lista på de finaste städerna i Sverige. Vi utgår från en blandning av tidigare undersökningar och den staden som tagit högst placering flest gånger får även här första plats.

7. Sigtuna

Den sjunde finaste staden i Sverige är även en av de allra äldsta städer i Sverige, och det är Sigtuna. Denna staden tros grundades redan på 970-talet, men det är inte helt säkert. Staden sägs vara ungefär lika gammal som Lund, så en av de äldsta städer i landet är det. Sigtuna ligger vid Mälaren och är bland annat känd för att vara sätet till Olof Skötkonung, den allra första kristne kungen. Idag är det fortfarande möjligt att besöka ortens fina och förnäma anor, speciellt vid Stora gatan.

6. Varberg

På västkusten av landet ligger den vackra staden Varberg. Den får här en sjätte plats på listan. Varberg har en stadskärna som fortfarande har ett antal välbevarade trähus. Torget är också värt ett besök om du bestämmer dig för att besöka staden, det är ett av de största torgen i Sverige och det finns ett flertal pampiga byggnader. Men det som främst sticker ut i staden är den vackra kuststräckan med en ovanligt stor fästning. Nedanför denna fästning finns dessutom det vackra och berömda kallbadhuset.

5. Norrköping

På femte plats kommer Norrköping, vars stadskärna drabbades väldigt hårt av den så kallade rivningshysterin. Torgen och huvudgatorna är de vackraste delarna, det finns egentligen inte så mycket mer spännande utanför dessa platser. Men det allra mest speciella med denna staden är att det finns ett unikt industrilandskap. De gamla industribyggnaderna tillsammans med forsande vatten ger känslan av att du befinner dig utomlands. Det är inte många svenska städer som har ett vattenfall i mitten av staden.

4. Nora

I Västmanland ligger tätorten Nora som är Sveriges fjärde finaste stad. En av anledningarna till varför Nora anses vara en av Sveriges finaste städer beror på de vackra, gamla trähusen som finns. Nora är ett bra val om du är intresserad av att se hur en svensk stadskärna såg ut innan rivningshysterin

3. Vadstena

På den östra stranden av Vättern ligger staden Vadstena, och denna stad är den tredje finaste i Sverige. De centrala delarna av staden har en rätt ålderdomlig karaktär och härstammar från både Medeltiden samt 1700- och 1800-talet. En av de mest kända byggnaderna i Vadstena är Vadstena Kloster. Det var Heliga Birgitta som ritade klostret och det blev invigd år 1384.

2. Sundsvall

På andra plats kommer den tredje största tätorten i Norrland, Sundsvall. År 1888 drabbades staden av en förödande brand. Därefter valde träpatronerna att staden skulle byggas upp igen, men då i sten. De anlitade därför några av Stockholms bästa arkitekter. Sundsvall ligger mellan två kullar, vid vattnet och bjuder idag på en vacker arkitektur.

1. Visby

På första plats kommer den medeltida staden på Gotland, vilket är Visby. Detta är en av Skandinaviens bäst bevarade städer med rötter från Medeltiden. Det är inte svårt att förstå varför de flesta personer anser att detta är den finaste i Sverige. Det finns en rad med otroliga ruiner, medeltida byggnader och andra sevärdheter som du bör besöka ifall du någon gång tar dig till staden.

Relaterade artiklar

Orter på Gotland

Orter på Gotland

Gotland, en ö full av historia, kultur och naturskönhet, är en fascinerande del av Sverige. 

Orter på Gotland

Upplevelser och sevärdheter i den norrländska pärlan Sundsvall

Upplevelser och sevärdheter i den norrländska pärlan Sundsvall

Sundsvall är största tätorten i Västernorrlands län men faktiskt bara tredje största stad i Norrland och kommer på tjugoförsta plats i Sverige sett till invånarantal. 

Upplevelser och sevärdheter i den norrländska pärlan Sundsvall

Se och göra i Visby

Saker att se och göra i Visby

Visby är en mycket vacker stad och en plats som många väljer att besöka på somrarna. Har du haft tankarna på vad det finns att göra i Visby? 

Saker att se och göra i Visby

Hitta boende i Visby

Hitta boende i Visby - hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast

Att lyxa till det med en övernattning på hotell, vandrarhem eller Bed & Breakfast är någonting som vi borde unna oss oftare. 

Hitta boende i Visby - hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast

Hitta boende i Sundsvall

Hitta boende i Sundsvall - bästa hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast

Att lyxa till det med en övernattning på hotell, vandrarhem eller Bed & Breakfast är någonting som vi borde unna oss oftare. 

Hitta boende i Sundsvall - bästa hotell, vandrarhem och Bed & Breakfast

Upplev Kolmården

Upplev Kolmården

Kan du inte bestämma dig mellan att åka till en djurpark eller en nöjespark? Varför välja, när du kan åka till Kolmården och ha tillgång till det och mer! 

Upplev Kolmården

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se