Sveriges 5 mest förtrollande slott!

 2022-10-26
5 förtrollande slott

Både Tyskland och Skottland är väl kända för sina storslagna slott, men du behöver för den delen inte åka så långt för att kunna uppleva samma slottsmiljö.

Sverige har en hel rad med imponerande slott i hela landet som du kan välja att antingen besöka eller övernatta på. Vad sägs som en spa helg på en herrgård eller en tidig brunch i en slottssal? I denna artikel listar vi Sveriges 5 mest förtrollande slott du kan uppleva på hemmaplan!

1. Läckö slott

Läckö slott ligger vackert beläget på en udde i Vänern i Lidköpings kommun. Slottet är ett av de mest välbesökta turistmålen i Västsverige och det är inte svårt att förstå varför. Här kan du få en guidad tur runt slottet för att ta del av slottets rika historia eller promenera i den välskötta trädgården.

På sommaren finns det en hel del evenemang och konserter på slottet och barnaktiviteter är alltid tillgängliga. Något annat som lockar många besökare är den välbevarade slottskyrkan från 1600-talet. Om ni vill övernatta här kan ni bo i Victoriahuset som endast har 15 hotellrum, beläget intill naturum Vänerskärgården med en fantastisk utsikt.

2. Örenäs slott

Örenäs slott i Skåne är ett barockslott med lång historia beläget intill vattnet mellan Landskrona och Helsingborg. Detta är landets enda barockslott som du faktiskt kan bo på och här kan du välja att antingen bo på slottet eller i den intilliggande herrgården med utsikt över ön Ven.

På sommaren har slottet en utomhuspool som du kan svalka dig i, och under vintertid kan du istället bada i de uppvärmda badtunnorna. I slottssalongerna kan du avnjuta afternoon tea eller sjunga med i jazztonerna som spelas i salen.

Slottet erbjuder dessutom gym, boulebana, minigolf och en naturlekplats för barn. Örenäs slott är därmed en perfekt weekend getaway för hela familjen!

3. Häringe slott

Häringe slott, mellan Nynäshamn och Västerhaninge utanför Stockholm är ett storslaget slott känt för att vara en favorit för kändiseliten. Här har filmstjärnor och miljonärer samlats för fester genom åren och slottet erbjuder Sveriges första utomhuspool som du kan slappna av vid.

Förutom en storslagen slottsmiljö kan du även ta en tur ut i skärgården, bada bastu eller gå en matlagningskurs med slottets egna kock. Här kan du välja att bo i slottets flyglar eller paviljonger med smakfull interiör med rum från 1930-talet. För den som vågar arrangeras även spökvandring på slottet eller middagar med mordscenarion att lösa.

4. Thorskogs slott

Utanför Göteborg precis intill Göra Älv kan du spendera en helg på Thorskogs slott. Slottet byggdes år 1892 och har både haft internationella gäster och agerat scenografi för Stjärnorna på slottet. Inredningen i detta storslagna slott är precis vad du kan förvänta dig, med både stora salar, höga tak och kristallkronor som smyckar rummen.

Thorskogs slott har ett orangeri där du kan njuta av en fyrarätters middag och du kan även ta en tur i slottets källarvalv med bar och biljardrum. Detta slott är minst lika bra att besöka under vinter- som sommartid och intill slottet kan du besöka Svartedalens trolska urskog med både vattenfall och små sjöar.

5. Örebro slott

Sist men inte minst så kan du göra ett besök på det medeltida slottet Örebro slott. Här reser du tillbaka i tiden och slottet, som till en början byggdes som en försvarsborg gjordes under Vasatiden om till ett kungaslott.

På Örebro slott kan du gå guidade visningar runt slottet, samt ta del av olika utställningar som erbjuds. Slottet är öppet året om, och under höst och vinter så anordnas dessutom spökjakter och andra aktiviteter för både stora och små.

Relaterade artiklar

Bo på Södertuna slott

Bo på Södertuna slott 2020

Södertuna slott uppfördes på medeltiden men har byggts om i olika etapper och dess nuvarande uppförande kom till på 1800-talet. 

Bo på Södertuna slott 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se