Sveriges 5 bästa nationalparker

 2022-10-30
Sveriges 5 bästa nationalparker

Sverige har en väldigt varierad natur med skiftande landskap och årstider, vilket gör att det finns mycket att se och uppleva när det kommer till vandringsleder. I våra nationalparker och naturreservat från norr till söder har du vackra barrskogar och hisnande fjäll som med fördel ses under en vandringstur.

Vi har valt ut 5 av Sveriges bästa nationalparker som du kan vandra i året om.

1. Sarek nationalpark

Sarek nationalpark har en mäktig natur med både imponerande fjäll och höga toppar. Här har du en vildmark som passar bäst för erfarna vandrare. Detta då nationalparken inte har några vandringsleder och är därför både utmanande och mäktig. Många som vandrat i denna nationalpark kallar den även för Sveriges vackraste.

Sarek är ett av världens första skyddande områden och om du bara har god koll på väderleksprognosen kan en vandring här vara något av det vackraste du kan uppleva när det kommer till svensk natur. 

2. Fulufjället

I Fulufjällets nationalpark i nordvästra Dalarna hittar du vattenfall, urskogar och Sveriges äldsta träd. Vad som gör Fulufjället så pass attraktivt för både stora och små är att det finns stor tillgänglighet för både barnfamiljer, äldre och funktionshindrade med vandringsleder helt gjorda på träplank beroende på vilken led ni väljer att ta.

Vattenfallet Njupeskär är ett av landets högsta vattenfall och det finns badmöjligheter både nedanför vattenfallet och ovanför. Vandringsleden med träplank sträcker sig nästan ända fram till vattenfallet, men det är bra att ha i åtanke att leden blir något svårare ju närmare vattenfallet ni kommer. Se till att ha bra skor och regnkläder ifall vädret plötsligt skulle skifta.

3. Abisko nationalpark

Abisko nationalpark i Lappland kan stoltsera med både mäktiga fjäll och Skandinaviens största fjällsjö. Att vandra här under sommarmånaderna innebär att du har ljus så gott som dygnet runt och under vintertid har du goda chanser att se norrsken.  Abisko nationalpark är därför optimal att besöka året runt.

Med endast 300 millimeter nederbörd årligen är Abisko en solsäker nationalpark och under vintern kan du kombinera vandring med skidåkning och under sommaren har du ett rikt fågel-och växtliv som du kan uppleva under vandringslederna.

4.  Stenshuvud nationalpark

Är du ute efter en tur i någon av Sveriges mer sydliga nationalparker är Stenshuvud nationalpark nästintill ett måste. Nationalparken beläget i skånska Österlen bjuder på en stor biologisk mångfald och exotiska landskap. Här blandas allt ifrån kustberg till vackra stränder och en magisk utsikt från det 97 meter höga berget Stenshuvud.

Stenshuvud nationalpark går att besöka året runt, men den visar sin allra bästa sida på vårkanten och framåt sommaren när både blomster och djurliv lever till fullo, vilket ger en fantastisk färgpalett blandad av vitsippor, backsippor och orkidéer.

5. Skuleskogens nationalpark

Skuleskogen är en unik nationalpark skapad ur Sveriges landhöjning som är både lättillgänglig och otroligt vacker att vandra igenom. Nationalparken har tre entréer med cirka 3 mil av vandringsleder och en hel del sevärdheter. Slåttdalsberget, Slåttdalsskrevan och Tärnättholmarna är tre av de mest populära platserna i nationalparken.

Slåttdalsberget är nästintill trädlöst och består av en röd nordingrågranit. Härifrån har du en svårslagen utsikt över både hav och skog innan du vandrar vidare till Slåttdalsskrevan. Denna skreva är cirka 200 meter lång och 30-40 meter djup. För 1200 miljoner år sedan bildades en diabasgång här där flytande magma trängde upp från jordens inre och stelnade.

Efter istid, hav-och landhöjningsprocesser har skrevan rensats ur till det utseende det har idag. En otrolig plats i Skuleskogen som lockar flest besökare.

Relaterade artiklar

7 aktiviteter att göra på hösten

7 aktiviteter att göra på hösten – Utflykter för hela familjen!

Sverige kryllar av spännande och givande aktiviteter under hösten för hela familjen. 

7 aktiviteter att göra på hösten – Utflykter för hela familjen!

Några pärlor på Österlen

Några pärlor på Österlen

Österlen är väldigt tilltalande med sin varierande natur, vackra vyer och fina vandringsleder. Det är även ett perfekt resmål för dig som vill njuta av en god bit mat eller letar efter en gemytlig campingupplevelse. 

Några pärlor på Österlen

Hitta Österlens bästa vandrarhem

Hitta Österlens bästa vandrarhem 2023

Österlen är känt för sin natur och sina vida stränder så det är inte konstigt att flera av aktiviteterna som erbjuds i trakterna är förknippade just till naturen. 

Hitta Österlens bästa vandrarhem 2023

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se