Det svenska herrlandslagets i fotboll misslyckades med att besegra Slovenien hemma på Friends Arena i Stockholm och därmed degraderades Sverige till C-gruppen i Nations League. I denna artikel tittar vi närmare på varför det svenska landslaget gjort svaga resultat i både Nations League och VM-kvalet.
Uttåget ur Nations League
Förra året spelade Sverige i A-divisionen av Nations League men kom på sista plats i en grupp bestående av Frankrike, Portugal och Kroatien. Trots ett vägvinnande spel lyckades man inte ro på de stora nationerna och degraderades till årets B-division. I årets upplaga av Nations League mötte Janne Anderssons lagen Norge, Serbien och Slovenien. Inför den avgörande matchen mot Slovenien var Sverige enligt de etablerade bettingbolagens live betting storfavoriter med 1.80 gånger pengarna. Trots ett spelövertag lyckades inte Sverige besegra Slovenien och därmed fortsatte det svenska laget att underprestera med sammanlagt fyra förluster under årets turnering.
Sommaren 2021 spelade Sverige kvartfinal mot Ukraina i EM-turneringen i England. Sverige hade uppvisat ett imponerande spel och motståndet var överkomligt. Vägen mot en semifinal låg öppen men i den sista förlängningsminuten avgjorde den ukrainska anfallaren Dovbyk efter ett tappert svenskt lag lyckats stå emot med en spelare utvisad. Trots förlusten kunde man konstatera att framtiden såg ljus ut för svensk fotboll då nya stjärnskott som Alexander Isak och Dejan Kulusevski etablerat sig på den europeiska fotbollsscenen. Det kommande VM-kvalet till Qatar 2022 började bra med vinster på både Spanien och Grekland men det svenska laget misslyckades att kvalificera sig efter en rad snöpliga förluster mot bland annat Georgien.
Etablerade spelare har slutat
Från att ha kvalificerat sig till både VM 2018 och EM 2020 samt gått till turneringarnas slutspel har nu det svenska landslaget missat både VM i Qatar och åkt ur B-divisionen i Nations League. Förklaringarna till den svaga trenden är många men ett stort skäl är att många etablerade spelare har avslutat sin landslagskarriär.
Sebastian Larsson var en given mittfältskugge i Janne Anderssons lagbygge under många år och med sin enorma arbetskapacitet och känsliga högerfot var Larsson ofta en nyckel till landslagets framgångar. Larsson valde precis som Marcus Berg, Andreas Granqvist och Mikael Lustig att avsluta sin landslagskarriär efter förra sommarens EM-turnering. Dessa spelare hade över 100 landskamper och stod för en stomme i Janne Anderssons lag som man numera saknar.
Janne Andersson har även fått utstå en del kritik för att han valde att inte satsa på Pontus Jansson som efter fått sitta på bänken i EM till slut valde att tacka nej till landslaget. Pontus Jansson har ett förflutit i Malmö FF och spelar numera i Premier League-laget Brentford där han är lagkapten och skördar stora framgångar med sitt London-lag. Med tanke på dagens brist på etablerade mittbackar vore Jansson given i den svenska startelvan.
Ett nytt spelsystem
Den svenska landslagsfotbollen har nästan alltid vilat på en filosofi som värdesätter försvarsspelet först. Spelare med kämpaglöd och höga arbetskapacitet har funnits i överflöd medan tekniska spelare ofta varit lätträknade. I dagens svenska landslag finns det numera fler tekniska offensiva spelare som spelar i stora lag ute i Europa. Med detta i åtanke valde förbundskapten Janne Andersson att byta till ett mer bollägande och offensivt spelsystem inför årets Nations League. Tyvärr för Janne Andersson blev systembytet ett fiasko då man förlorade fyra raka matcher och laget fick utstå svidande kritik från både experter och supportrar. Möjligtvis kommer detta systemskifte leda till en framtida positiv förändring men man kan enbart konstatera att det svenska landslaget gjort ett av sina sämsta år någonsin. Nästa år börjar det viktiga EM-kvalet och Nations League kommer då spelas i C-gruppen tillsammans med lag som Azerbajdzjan, Luxemburg och Malta, och det återstår att se om det
svenska landslaget fortsätter sin svaga trend eller återgår till sina forna glansdagar.