Saker att göra i Vemdalen!

 2023-01-30
Saker att göra i Vemdalen

Vemdalen är Sveriges tredje största skidort med populär skidåkning och många andra vinteraktiviteter. Även om orten är mest känd för att vara en skiddestination bjuder Vemdalen på spännande evenemang och aktiviteter både sommar och vinter. Vi listar saker att göra i Vemdalen för hela familjen!

Vad är Vemdalen?

Vemdalen är en av Sveriges bästa fjällorter och en av landets största skiddestinationer. Orten ligger beläget mellan Jämtland och Härjedalen och består av Klövsjö, Vemdalen, Björnrike och Storhogna. Vemdalen är en destination som passar utmärkt för den aktiva resenären och det finns en mängd olika utomhusaktiviteter att göra sommar som vinter.

Turismen i Vemdalen startade igång under 1930-talet och var till en början en turistort som många besökte på sommaren. Idag är det dock tvärtom, med större turism under vintern och tusentals besökare varje vecka. På senare år har orten återigen fått ett uppsving under sommarsäsongen med många val av somriga aktiviteter för friluftsmänniskan.

Hur tar du dig hit?

Du kan ta dig till Vemdalen på ett flertal olika sätt oavsett vart i landet du bor. Om du vill åka tåg till Vemdalen så kan du åka nattåg från Malmö varje vecka under vintersäsongen. Övriga avgångsorter som detta tåg går via är Hässleholm, Lund, Nässjö, Alvesta, Linköping, Norrköping, Stockholm och Uppsala.

Under sommarsäsongen kan du åka nattåg till Östersund och sedan byta till buss för vidare transfer till Vemdalen. Om du istället vill resa med buss från Stockholm kan du välja direktbussen Härjedalingen som kör sträckan Stockholm – Vemdalen året runt. Du kan dessutom åka med flyg till Åre Östersund Airport, Härjedalen Sveg Airport eller Hedlanda Flygplats.

Vinteraktiviteter för hela familjen

Vemdalen har en mängd olika vinteraktiviteter du kan ägna dig åt med hela familjen, men den mest kända är en klassisk skidåkning. Med en av landets största skidorter är Vemdalen snösäkert under hela säsongen och har hela 55 nedfarter och 34 liftar som du kan välja mellan. Den stora fördelen med Vemdalen är att det ligger nära mellersta Sverige, vilket gör att det är lätt för besökare landet runt att ta sig hit.

Förutom alpin, längd-och turskidåkning kan du testa på att åka hundspann, ägna dig åt isfiske, snövessla eller rida Islandshäst. Att uppleva fjällen från hästryggen är en otroligt populär aktivitet som lockar många besökare året om. Samma sak gäller för skotersafari. Här åker du på en tur på fjället med en erfaren skoterguide som tar dig till oförglömliga platser.

Förutom utomhusaktiviteter så finns det även massor att hitta på i Vemdalen om vädret plötsligt skiftar mot snöstorm och ni behöver hålla er inomhus. Vemdalen har ett flertal olika spaanläggningar, bio, pool, shopping, padel och bowling för hela familjen.

Sommarutflykt med barnen

Vemdalen har på senare år även blommat upp med aktiviteter under sommarmånaderna för naturälskande besökare. Att vandra på Vemdalens fjäll med hela familjen eller uppleva Sonfjällets nationalpark ger en lärorik och rolig upplevelse där barnen kan stanna till vid några av ortens vattenfall för ett sommardopp.

En populär vandringsled för barnen är Pluppstigen, som har fått sitt namn från sagofiguren Plupp. Vandringen är på endast 0,5 kilometer och är anpassad för mindre barn och utmed stigen kan barnen leka i Plupps torvkåta, gå över små broar, gå på tipspromenad och dricka vatten ifrån Plupps kallkälla. Vid slutet av vandringsleden möts ni av en lekplats och grillplats där barnen kan stanna till och leka av sig.

Ni kan även fiska, spela minigolf, paddla eller rida Islandshäst i Vemdalen. Att strosa runt i några av byarna som tillhör Vemdalen är mysigt för hela familjen där ni kan ägna er åt shopping, fika och mat på någon av ortens många restauranger. Vemdalen har även många sommarevenemang som lockar besökare från hela landet som exempelvis bygdetrav, flygdagar och en årlig countryfestival.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se