Så gör du när du ska skrota bilen!

 2021-05-27
Så gör du när du ska skrota bilen!
Ska du skrota din älskade bil och behöver veta hur du gör så ska jag berätta det för dig här under. När det kommer till våra mest älskade ägodelar så kommer ofta bilen väldigt högt upp och den betyder något särskilt för de allra flesta av oss. Att då skrota en ägodel som ofta har betytt så mycket för oss kan i vissa fall bli som en ceremoni. Det kan kännas som att begrava något man bryr sig om mycket och det är inte sällan en bil har ett emotionellt värde. Hur gör man då?

Det beror lite på vilken sorts bil du har faktiskt. Inte märke och modell kanske men beroende på om det är en stor eller liten bil. Du ska först och främst ta kontakt med kommunen och se var du kan skrota din bil. Det finns speciella ställen där du kan lämna bilen efter att den tjänat ut sin tid. När du lämnar in din bil till en auktoriserad bilskrot så kommer du att avregistrera din bil. Det ska inte förväxlas med avställning vilket betyder att du avregistrerar din bil för en tid. Då får du inte köra din bil men den räknas inte som skrotad. Avregistreras bilen hos en skrothandlare så är det inte möjligt att ändra på det och bilen är då död så att säga.

När du lämnar in din bil så ska du få ett mottagningsbevis av bilskroten. Detta mottagningsbevis ska skickas in till Transportstyrelsen. När det beviset har kommit in till Transportstyrelsen så äger du inte längre bilen utan det räknas som att bilskroten äger bilen. Det blir mer och mer digitalt och många gånger behöver du inte skicka in det själv utan det går direkt från bilskroten till Transportstyrelsen. Detta gäller för alla lätta lastbilar, lätta bussar och personbilar.

Ska du skrota en tung lastbil så är det nästan samma procedur fast du måste först skicka in en anmälan av avregistrering till Transportstyrelsen och de bedömer om fordonet ska skrotas eller inte. Det är alltså inte ditt beslut utan Transportstyrelsens. Ditt ord kommer att väga väldigt tungt dock och beskriver du varför fordonet bör skrotas så är det sannolikt att det kommer att bli så.

Om du skrotar din bil i ett annat land så måste du ha med ett intyg därifrån. Det ska alltid gå att få ett intyg på att bilen är skrotad och det går lika bra att det har skett utomlands som i Sverige.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se