Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

 2023-07-25
Roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar

En roadtrip genom Sveriges kuststäder och fiskebyar erbjuder en unik blandning av natursköna landskap, rik kultur och fantastiska matupplevelser. Denna resa ger dig chansen att upptäcka landets maritima arv, besöka charmiga samhällen som klamrar sig fast vid klippiga stränder, och smaka på fantastiska skaldjur rakt från källan. Här är en guide för att navigera genom Sveriges mest spektakulära kustvägar.

Starta i Malmö

Din resa börjar i Malmö, en livlig stad belägen vid Öresund. Staden erbjuder en kombination av modern arkitektur, historiska platser och en blomstrande matkultur. Missa inte att besöka Turning Torso, Västra hamnen och Malmöhus slott. När du är klar med Malmö, styr du bilen österut mot kusten.

Smygehuk - Sveriges sydligaste spets

Första anhalten är Smygehuk, Sveriges sydligaste spets. Här kan du besöka det pittoreska fyrtornet, gå en promenad längs strandpromenaden och njuta av färsk fisk i hamnkaféet. Från Smygehuk är det bara en kort bilresa norrut till den lilla fiskebyn Kåseberga.

Kåseberga och Ales stenar

Kåseberga är en charmig liten fiskeby som ligger vid foten av Ales stenar, en forntida skeppsformad stensättning. Här kan du njuta av en fantastisk utsikt över Östersjön, äta färsk fisk och skaldjur direkt från fiskebåtarna och uppleva byns lugna atmosfär.

Båstad - Svensk tennis och fantastiska stränder

Väg 9 norrut längs kusten tar dig till Båstad, mest känt för sin internationella tennisturnering. Men staden har mycket mer att erbjuda, från vackra stränder och naturreservat till exklusiva restauranger och butiker. Om du är här under sommaren, missa inte chansen att se en match på Swedish Open.

Helsingborg och Kullaberg

Fortsätt norrut till Helsingborg, en av Sveriges äldsta städer, känd för sitt slott, Kärnan, och för sina vackra trädgårdar. Efter att ha utforskat staden, styr du bilen mot Mölle och Kullaberg, ett område känd för sina dramatiska klippor, ljusblå hav och rika djurliv.

Göteborg - Sveriges andra stad

Ingen kustresa i Sverige skulle vara komplett utan ett stopp i Göteborg, landets andra största stad. Göteborg är känt för sina kanaler, Liseberg, sin skärgård och för sin matkultur, särskilt när det gäller fisk och skaldjur. Efter några dagar här fortsätter du norrut mot Bohuslän.

Bohuslän - fiskebyar och skärgård

Bohuslän är ett område med orörda fiskebyar, granitklippor och några av Sveriges bästa skaldjur. Här kan du besöka byar som Smögen, Fjällbacka och Grebbestad, och uppleva skärgårdslivet på öar som Marstrand, Tjörn och Orust.

Slutet på resan - Strömstad och Kosterhavet

Resan avslutas i Strömstad, en livlig sommarstad med direkt färja till öarna i Kosterhavet, Sveriges första marina nationalpark. Här kan du njuta av den lugna atmosfären, utforska undervattensstigarna och kanske till och med ta en simtur i de kristallklara vattnen.

En roadtrip längs Sveriges kustvägar är en resa genom landets maritima historia, dess naturliga skönhet och dess fantastiska matkultur. Oavsett om du är en inbiten roadtrip-entusiast eller bara är ute efter en unik semester, kommer denna resa att ge dig minnen för livet.

Relaterade artiklar

6 häftiga slott i Sverige

6 häftiga slott i Sverige

Det finns över 150 slott i Sverige som är mycket väl bevarade. En stor del av dessa finner du främst i södra delarna av landet, men det gömmer sig även ett antal mer norrut. 

6 häftiga slott i Sverige

Topp 5 sevärdheter i Skåne

Topp 5 sevärdheter i Skåne

Skåne är ett landskap som har en hel del att bjuda på, allt från stränder till storstadsliv och självklart en rad med historiska platser. 

Topp 5 sevärdheter i Skåne

Några pärlor på Österlen

Några pärlor på Österlen

Österlen är väldigt tilltalande med sin varierande natur, vackra vyer och fina vandringsleder. Det är även ett perfekt resmål för dig som vill njuta av en god bit mat eller letar efter en gemytlig campingupplevelse. 

Några pärlor på Österlen

Sveriges 10 största städer 2020

Sveriges 10 största städer 2020

Vet du vilka Sveriges största städer är? Du kan säkert räkna upp dem hyffsat bra, men vet du ordningen och ungefär hur måna som bor där? 

Sveriges 10 största städer 2020

De bästa festivalerna i Sverige 2020

De bästa festivalerna i Sverige 2020

Vill du gå på festival i sommar? Vi har sammanställt vad Sverige har att erbjuda i sommar. 

De bästa festivalerna i Sverige 2020

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se