Köpguide mobil router

 2022-06-17
Köpguide mobil router

Om man går i tankarna på att köpa mobilt bredband eller en 4G/mobil router så finns det en handfull aspekter att fundera över inför sitt köp. Det finns olika typer där man helt enkelt sätter in ett SIM-kort och det finns både premium- och budgetalternativ.

Utgå från ditt behov av en mobil router

Som alltid när man går i köptankar handlar det om att identifiera sina egna behov. Vad ska routern användas till, när ska den användas och så vidare.

Om man till exempel har husbil eller vill flytta med sig sitt internet från lägenheten till sommarstugan är en mobil router en otroligt smidig och flexibel lösning. Det kan också vara ett alternativ om man till exempel hyr boende i andra hand och flyttar med jämna mellanrum, på så vis behöver man inte hålla på med krångliga bindningstider eller annat krångligt. Det är bara att slänga ner sin 4G-router i väskan eller flyttlådan och dra vidare.

Hur man ska tänka när man väljer variant av router är lite mer komplext. Det första man ska fråga sig är hur stort område man behöver täcka in. Är det en husbil eller mindre sommarstuga så rör det sig kanske om ett eller två rum och då behöver man inte särskilt stor räckvidd. Är det en större stuga eller lägenhet ska man kika efter ett alternativ med antenn som går att rikta åt olika håll som den här, Archer MR600 4G-router med modem AC1200, från TP-link.

Ett par produktrekommendationer med olika prisklasser och funktioner

Som med det mesta annat får man vad man betalar för och det kan vara värt att ha i åtanke när det kommer till köp av en mobil router också. Samtidigt finns det en uppsjö alternativ som är extremt prisvärda samtidigt som de levererar hög kvalitet och jämn uppkoppling.

Om man vill ha ett simpelt alternativ, kanske mer som backup eller för husvagn, båt eller liknande, så är Link Zone från Alcatel ett otroligt prisvärt alternativ. En bonus är att man får 20GB surf i 30 dagar med mobiloperatören Hallon på köpet. Det är en liten smidig variant med 4G-uppkoppling och 6 timmars batteritid. Den har en överföringshastighet på 150 Mb per sekund och erbjuder uppkoppling för upp till 15 enheter på en gång.

Ett annat otroligt prisvärt alternativ med motsvarande funktionalitet är M7200 4G-router med modem från TP-link. Det är lite längre batteritid om totalt 8 timmar och man kan ansluta något färre enheter om totalt 10 stycken vid ett tillfälle.

Det finns också mer avancerade mobila routers där man kan bygga så kallade Mesh-nätverk vilket kan vara smidigt om du planerat att helt och hållet utesluta det fasta nätet i en större villa exempelvis. Dessa alternativ är något dyrare och kan starta på 3 000 kr för ett 2-pack, fler tilläggsenheter kan då köpas utöver detta. Fördelen med en sån lösning är att man kan bygga ett stort och stabilt nätverk med flera enheter.

Om man är ute efter något mer stabilt men inte riktigt så storskaligt så kan man kika på exempelvis DWR-960 4G-router D-link som erbjuder ett stabilt nätverk med antenn. Denna modell kan också fungera som en backup för ett fast nät då den har nätverksport och automatiskt slår över till det mobila nätet om den fasta uppkopplingen går ner.

Sammanfattning

Det finns också riktigt avancerade modeller som är till för professionellt bruk, där kan prislappen bli en helt annan och börjar på flera tusen. För en vanlig internetanvändare i sommarstuga, mindre lägenhet i andra hand eller husbil så är flera av de alternativ vi listat ovan alldeles lagom. Både för plånboken men också för att täcka in de allra vanligaste behoven. En sak som många missar är också att man behöver internetuppkoppling genom ett SIM-kort, tex när du skaffar bredband till sommarstugan så kan ett bra abbonemang i kombination med en bra mobil router spara många tusenlappar istället för att gräva fiber.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se