Jokkmokks vintermarknad – Upplev den samiska kulturen!

 2022-10-20
Jokkmokks vintermarknad

Under tre dagar i februari förvandlas Jokkmokks gator till en vintermarknad och är utan tvekan norra Sveriges största vinterevenemang. Jokkmokks vintermarknad är en trogen tradition som går tillbaka 400 år i tiden och var till en början en samisk mötesplats.

Förutom en marknad där du kan köpa samiska hantverk och lokala rätter arrangeras även evenemang och vinteraktiviteter under alla tre dagar. Ta del av Jokkmokks vintermarknad 2023 fylld av historia och aktiviteter för hela familjen!

När öppnar vintermarknaden?

I Jokkmokks samhälle bor det idag cirka 3 000 invånare, men vintermarknaden lockar under sina öppna dagar omkring 35-45 000 besökare årligen. Jokkmokks vintermarknad startade år 1605 och enligt den gamla traditionen så startar marknaden alltid den första torsdagen i februari och pågår ytterligare två dagar efter det.

Hur startade Jokkmokks vintermarknad?

Den 400 år långa traditionen startade i och med den rådande tidens lappmarkspolitik. Samerna levde i närheten i sina samebyar och hade olika marknadsplatser som mötesplatser årligen för byteshandel av varor de inte hade tillgång till. Man skapade på denna tid marknadsplatser för att förutom handel, samla lappmarkernas befolkning för att gå till kyrkan och betala de årliga skatterna.

I slutet av 1500-talet växte dock det ryska tsarriket kring ishavskusten, vilket var ett stort hot mot de norra delarna av Sverige som i värsta fall kunde resultera i monopol på ishavshandeln. Detta oroade Sveriges dåvarande kung Karl IX som därför ville befästa de nordliga delarna av Sverige.

Lappmarkernas marknader blev därför alltmer viktiga för de olika territorierna i norr och för att knyta samman befolkningen till makten i söder. År 1605 bestämde därför kung Karl IX att inrätta marknadsplatser i Lappland som gjorde att all annan handel utanför marknadsplatserna blev förbjuden. Jokkmokk blev en av marknadsplatserna som sedan utvecklades till centrum för denna handel.

Idag har Jokkmokks vintermarknad utvecklats till en kulturell mötesplats för underhållning och sammanhållning i norr.

Vilka aktiviteter kan du ta del av?

Under de tre dagar som vintermarknaden pågår finns det ett flertal olika aktiviteter och evenemang som du som besökare kan ta del av. Det är inget inträde till marknaden men för en del konserter, föreläsningar eller utställningar kan inträde förekomma. Marknaden har bland annat eldshower, uppträdanden och renrajd där du kommer riktigt nära renarna som följer sina ledare genom marknaden.

För den historieintresserade kan en promenad runt bland marknadens olika utställningar av den samiska kulturen och historien vara av intresse eller att besöka stadens museum.

Ren-race, hundspann-utflykter och skoterkörning, samt samiska föreställningar är bara några av de spännande aktiviteter som bjuds på i anslutning till marknaden. För den med något större budget kan en utsikt över Jokkmokk från luften i en helikoptertur vara lockande.

Vad kan du köpa i de olika stånden?

De olika stånden på Jokkmokks vintermarknad är fylld med allt ifrån samiska hantverk till renplädar och lokala rätter. Här har du en stor samling av samiska kvalitetsprodukter, konst, delikatesser och renkött. För besökare som inte är väl bekantade med den samiska kulturen och traditionen kan ett besök av vintermarknaden bli någonting alldeles speciellt.

Stånden säljer även handgjorda knivar och andra slöjdverk typiska för den samiska kulturen. Bli heller inte förvånad om du ser samer klädda i deras folkdräkter tillsammans med renar i det vackra vinterlandskapet.

Hur tar du dig hit?

Det finns ett flertal olika sätt som du kan ta dig till Jokkmokks vintermarknad beroende på vart i landet du bor. Du kan flyga till Luleå eller Gällivare och därifrån ta dig vidare med antingen hyrbil eller buss. Det går även tåg till stationen Murjek som är beläget mellan Boden och Gällivare. Från tågstationen går det sedan landsvägsbussar till Jokkmokk.

För de som tänkt övernatta i anslutning eller nära till marknaden är det en god idé att boka boende tidigt, då antal hotellrum är starkt begränsade och rummen ofta snabbt blir uppbokade.

Om du vill kombinera Jokkmokks vintermarknad med andra destinationer i Sverige så finns det ett flertal paketresor med bussföretag som stannar i Jokkmokk under en eller flera dagar för att ta del av marknaden och dess evenemang och aktiviteter.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se