Håll koll på växlingskursen inför resan

 2021-10-28

I Sverige är det allt färre som använder kontanter. De flesta använder betal- och kreditkort eller direktbetalning med tjänster som Swish. Utomlands är det annorlunda. I vissa länder är kontanter fortfarande en viktig betalmetod och det är bra om besökare både har sedlar och mynt i sina plånböcker.

För att få den bästa växlingskursen gäller det att förstå valutamarknaden och tänka på var och hur man växlar pengar.  

Valutamarknaden: Den största handelsmarknaden

Det handlas otroliga mängder valuta varje dag. Valutamarknaden är den största och en av de mest populära handelsmarknaderna. I genomsnitt uppgår den dagliga handelsvolymen till flera tusen miljarder. När vi växlar pengar deltar vi valutahandeln. Vad man gör är helt enkelt att köpa en valuta för en annan. 

Det går att handla valutor på två sätt. Den första är genom växling på ett växlingskontor. Det är den vanligaste handelsmetoden. Den andra är genom spekulation. Valutor handlas alltid i par och handlare spekulerar på huruvida de kommer att stiga eller sjunka mot varandra. Valutamarknaden är volatil. Det innebär att kurserna alltid är i rörelse. Medan några rör sig lite grann rör sig andra mycket. Det är flera faktorer som påverkar valutakurserna. Det är alltifrån politisk stabilitet, inflation, räntor, handelsvillkor och ekonomiska prognoser. 

Växla i Sverige eller utomlands

Den som ska växla kontanter inför en utlandsresa behöver inte bara tänka på växlingskursen. Det kan även tillkomma avgifter. Dessa kan antingen betalas för sig eller ingå i växlingskursen. Generellt brukar det vara bättre att besöka ett växlingskontor i Sverige för att växla svenska kontanter. Växlingskontor på stora turistorter kan ta ut höga avgifter vid kontantväxling. Väl på plats kan det vara bättre att ta ut landets valuta genom en uttagsautomat.

Om du betalar med kort och har möjlighet att välja valutakurs ska du välja landets valuta. Det är oftast mer fördelaktigt att låta banken växla transaktionen än kortterminalen.  

Källa: Unsplash

Håll koll på plånboken!

Det är fördelaktigt att ha olika betalmedel med sig när man reser utomlands. Om kontanterna skulle ta slut är det bra att ha ett betalkort. Om betalkortet skulle gå sönder eller spärras är det bra att ha kontanter. Om man reser utanför EU, t.ex. till USA, kan det vara fördelaktigt att undersöka vilka villkor som gäller vid kortbetalning. Några kort har nämligen dyra hanteringsavgifter vid uttag eller köp utanför EU. Det kan vara bra att skaffa ett extra betalkort med internationell koppling inför en sådan resa, som ett American Express. Vissa betalkort går även att uppgradera för internationell användning. 

Ni som har med er flera betalmedel bör tänka på hur ni förvarar dem. Det är en risk att ha alla kontanter och betalkort i samma plånbok. Alla betalmetoder försvinner om den blir stulen eller glöms. Dela upp medlen på två säkra platser, t.ex. en kontantplånbok och en korthållare. Förvara dessa säkert i en innerficka eller väska som ständigt är under uppsikt. 

För att få den bästa växlingskursen är det bra att hålla ett öga på valutamarknaden och förstå hur den fungerar. Därefter gäller det att hitta ett alternativ med låga växlingsavgifter och att hålla plånboken säker. 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se