Guide och tankar om att köpa skidhållare till bilen

 2022-05-25
Skidhållare till bilen
Att åka på skidsemester med kompisgänget eller familjen är nästintill oslagbart. För vissa är det otänkbart att hyra skidor och utrustning på plats, speciellt om man är en lite seriösare utövare av skidsporten. Är man duktig så vill man ofta investera i lite bättre utrustning och har man väl vandrat den vägen är det givetvis självklart att grejerna ska med på skidsemestern oavsett om den är i Sälen eller i Chamonix. För den som är ens bara bildligt bekant med skidutrustning så är det uppenbart att man inte kör särskilt långt med utrustningen inuti bilen såvida man inte har en större transportbil. Det finns lite olika alterntiv för att frakta sina skidor men ett av de vanligare och kanske det enklaste är helt enkelt klassiska skidhållare till bilen.

Varför ska jag köpa skidhållare till bilen?

Först och främst är det praktiskt med skidhållare. Det är både enkelt att få skidorna på plats, de behöver inte stuvas ner i en takbox (om de ens får plats) eller för den delen pressas in och ligga obekvämt över passagerarnas huvuden inuti bilen, men också ett säkert sätt eftersom man gör fast skidorna på taket med anpassad utrustning.

Säkerhet när det kommer till att lasta kan man inte nog belysa, att ha gjort fast sin utrustning ordentligt är avgörande i den synpunkten. Det är också ett skäl till att investera i riktigt bra skidhållare så slipper man samla upp sina skidor längs med motorvägen. Man undviker också onödiga risker som att komma fram med bara ett halvt par skidor.

Det finns alternativ som att använda takbox men det kan begränsa delvis vilken längd på skidorna som du får plats med. Med skidhållare är det också enklare att både montera och ta av från takräckena än vad det är med just en takbox. Det kan vara nog så viktigt när man nått sitt resmål och inte vill åka runt med takräcken längre.

Viktigt att tänka på när man köper skidhållare

Det kanske allra viktigaste när man köper skidhållare till bilen är att man väljer ett alternativ som passar det takräcke man har till bilen. Har man inte något takräcke så är det också viktigt att införskaffa eftersom det är en grundförutsättning för att kunna fästa skidhållarna. Det finns såklart olika skidhållare som passar olika takräcken. Så utgå från om du har de klassiska gamla fyrkantiga stålrör eller om du för den delen har nyare takräcken med aluminium profil. Det finns såklart skidhållare som kan passa båda varianter av takräcken.

Man bör också fundera på behovet när man köper skidhållare. Hur många par skidor man ska fästa på taket påverkar givetvis valet enormt. Men också vilken storlek skidhållarna tar eftersom man kanske tänkt frakta annan last på takräckena samtidigt, exempelvis en smalare takbox för övrig packning.

Alternativa användningsområden kan vara ett faktum man bör väga in, många traditionella skidhållare kan fungera att surra enklare last så som lister eller smalare byggmaterial.

Vikten av att kunna säkra sin last medelst nyckel och lås är stor om man kör långt. Att bila genom Europa med skidutrustning på taket i flera dygn för att få den stulen på en rastplats bara mil ifrån slutdestinationen är värdelöst och då ångrar man sig garanterat att man snålade in på skidhållare utan låsmöjlighet.

En liten bonustanke är också att fundera på om man när man väl är framme vid skidorten vill ta av skidhållarna och förvara dem inne i stuga eller bagaget på bilen. Eller för den delen hur de ska förvaras under sommarsäsongen då de inte används alls. Det kan var frestande att köpa maffiga och stora skidhållare men det är också svårare att förvara.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se