En dag i Vansbro

 2021-03-09
En dag i Vansbro

Vansbro ligger i södra Dalarna, ungefär åtta mil från Borlänge. Tätorten är även centralort för Vansbro kommun. Trots att Vansbro både som ort och kommun är relativt liten finns det ett stort utbud av både aktiviteter och sevärdheter som gör det till ett uppskattat resmål.

 

Sevärdheter

Dalarna är rik på kultur och historia så det finns mycket att se och göra i Vansbro. Det är dock främst kultur och natur som kännetecknar området. Hela året om finns det aktiviteter som passar både den som är äventyrslysten och den som vill uppleva i lugn och ro.

 

Vintersporter

Snöå Skidstadion ligger i Dala-Järna och är ett måste under vintersäsongen. Här finns längdspår som passar både för nybörjare och proffs. Här finns även en snöskoterklubb som anordnar roliga aktiviteter för hela familjen. I Nås finns även en skidstuga med elljusspår.

 

Vandring

I Vansbro finns det många vackra vandringsleder som alla bjuder på en riktig naturupplevelse. Det är även enkelt att kombinera med andra aktiviteter som bad, kulturhistoria och fiske. För de som vill njuta av Dalarnas natur utan att behöva gå långt finns det möjlighet att åka dressin längs de gamla järnvägsspåren. Längs Brudskogsleden kan man följa en fäbodstig till traditionella fäbodar som står kvar sedan gammalt. Naturstigen i Lindesnäs tar dig på en resa genom skogsbrukets historia. Stigen går längs skogsbrukets naturlandskap till en bevarad skogsarbetarby med stall och redskap och slutar vid en kolarkoja.

 

Bad och vattenaktiviteter

Det finns flertal olika badplatser som alla har sin egen liten charm. Ofta kombineras dessa med vattenrelaterade aktiviteter som fiske, paddel eller bastu. I Snöå Skogsarbetarby går det att bada och basta oavsett säsong för den som är modig nog att prova på att bada i en isvak. Den som föredrar sommarbad har möjlighet att prova på att åka vattenskidor eller wakeboard på Västerdalälven.

 

Sevärdheter

Utöver de kulturella sevärdheterna längs naturlederna i Vansbro finns det flera museer att upptäcka från Sågens teknik- och geologimuseum till Grånäs skolmuseum. Här finns även ett rikt hembygsföreningsliv med mycket att uppleva, oavsett om det är midsommar eller inte. Men det är minnesvärd upplevelse att fira midsommar vid Masspellesgården i Äppelbo eller Lisskvarngården i Näs. Vid hembygdgårdarna går det dock även att uppleva vardagslivet som det var förr med allt från kolarkoja till bagarstuga.

 

Shopping

Det finns även en hel del butiker i Vansbro som är värt ett besök. Många av dem har kulturell prägel med traditionellt hantverk eller traditionell mat och bakverk. Vansbro konditori är möjligtvis ett av de mest populära konditorierna inte bara i Dalarna utan hela landet. Det är ett perfekt ställe att ta en paus mellan alla gårdsbodar med hantverk av alla sorter. 

 

Förutom gårdsbutiker och handelsbodar så är Vansbro är Lykos hemort. Idag finns Lyko runtom i Sverige och driver även onlineförsäljning i resten av Norden samt länder som Polen och Tyskland. Men det är hemma i Vansbro som Lyko trivs bäst. Det är trots allt dess hemstad. Därför har man kombinerat den stora lagerbutiken med en salong som erbjuder allt från klippning till kurbehandlingar. Ett välförtjänt avslut på en dag med spännande aktiviteter och sevärdheter.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se