Därför har snus blivit ett internationellt fenomen

 2023-04-19
Därför har snus blivit ett internationellt fenomen

Trots att snus är förbjudet i många länder så har den svenska traditionen blivit något av en internationell snackis. Bland annat har franska medier rapporterat om hur filmer med snusanvändning sprids på sociala medier. Men varför har snus fått spridning de senaste åren och vilka regler gäller egentligen för snusare som är ute och reser?

Växande utbud av snusmärken

Det finns flera troliga förklaringar till att snusmarknaden håller sig stark och nu även får spridning globalt. Internet i människors smartphones och andra tekniska enheter har öppnat upp en helt ny värld med e-handel av olika snusmärken. Medan man tidigare var tvungen att ta sig till en fysisk butik för att köpa snus, finns det idag ett växande utbud online. Det går att beställa såväl traditionellt snus som nyare produkter, likt vitt snus och tobaksfria alternativ.

Ett nytt fenomen inom fotbollen

Medier har i år rapporterat om bland annat fotbollsspelare i Premier League som använder snus allt mer. Även om snusanvändningen är etablerad i Sverige så är det i de flesta andra länder ett ovanligt fenomen, vilket därför väckt en del oro. Att snusa är helt enkelt inte lika accepterat i andra länder. Snuset är inte klassat som dopning i England så att övertyga fotbollsspelarna att sluta är inte heller helt enkelt, rapporterar en tränare.

Sociala medier ger snus mer spridning

En tydlig anledning till varför snus har blivit mer uppmärksammat de senaste åren är sociala medier. Under 2022 och 2023 har medier flera gånger rapporterat om Tiktok-videor från Frankrike, där personer som annars inte snusar testar produkter för första gången. Förstagångsanvändarna har filmat sina reaktioner på snuset, som ibland har blivit kraftiga i form av yrsel och illamående.

Även i franska fotbollen har snuset varit omtalat, där flera kända fotbollsspelare pekats ut som snusanvändare. Bilderna och filmerna får snabbt spridning på nätet, där människor från hela världen kan ta del av dem och får genom andra användare reda på vad snus är för något – om de inte redan visste det.

Risker med ökande användning

Enligt en nyligen publicerad undersökning av Folkhälsomyndigheten ökar den dagliga snusanvändningen mest bland unga personer och tjejer. Rökning av cigaretter har däremot minskat de senaste åren. Även om snus är mindre skadligt för lungorna än rökning, och inte utsätter personer i närheten för risker från passiv rökning, så är det viktigt att informera om riskerna. Snus innehåller bland annat nikotin som är ett beroendeframkallande ämne.

Framtiden för snusmarknaden

Att snusmarknaden kunnat fortsätta växa de senaste åren är inte bara på grund av e-handel och spridning i sociala medier. Industrin har sett till att ta fram ett brett sortiment av produkter som ska kunna tilltala olika personer, med olika smaker, styrkor och egenskaper.

Sett till statistiken från Folkhälsomyndigheten är det snus och relaterade produkter, som nikotinpåsar, som kommer att fortsätta dominera snarare än cigaretter. Hur marknaden globalt kommer att utvecklas återstår att se, och huruvida Sverige kommer fortsätta vara unikt i snusanvändningen eller om det kommer bli accepterat i fler länder i Europa.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se