Bevara semesterkänslan även i vardagen

 2022-08-30

Efter en härlig semesterresa brukar euforin sitta kvar ett tag. Trots att man är tillbaka på jobbet går det fortfarande att nästan känna doften av glass, solmogna apelsiner, varm sand eller snö. Successivt kommer dofterna och ledighetskänslan att försvagas och vardagen tar över – men det måste inte vara så. Det går att behålla och förlänga semesterkänslan med några enkla knep. 

Upp med semesterbilderna

Låt inte semesterminnena enbart förvaras i minnesbanken i huvudet. Se till att få upp dem på väggen. Om du har mängder av semesterbilder i mobilen eller i kameran kan du framkalla och rama in dem. Skapa en fotovägg med bilder från dina favoritplatser. Välj en plats i hemmet där du garanterat kommer att se dem varje dag. Och om du inte har tagit några egna bilder finns det kanske andra som har gjort det. Genom bilderna kan du bli påmind om vad som hände den där roliga dagen på road-trippen, i skidbacken eller när ni hyrde båt och åkte längs med kusten. 

Återskapa dofterna

Dofter är en stor del av en resa. Kanske rör det sig om nyklippt gräs, ängsblommor, söta frukter eller orientaliska kryddor. Varje stad har på något sätt sin egen doft och det går att sakna den lika mycket som alla roliga händelser. Här finns det ett enkelt knep att ta till, nämligen doftljus. Det finns mängder av olika doftljus och då pratar vi inte bara om dofterna. Det finns doftljus med sprakande vekar, som är gjorda på bivax, är naturliga eller veganska. Dofterna kan sedan variera mellan alltifrån kryddor, trä, frukter till olika fantasidofter. Vineyard Merlot kan vara ett doftljus för den som besökte vingårdar på semestern. Sunny Daydream kan i sin tur ta dig tillbaka till en lat dag i hängmattan. 

Laga maten 

Bland alla tips för att förlänga semesterkänslan är att fortsätta laga semestermaten ett kraftfullt knep. Om du åt mycket pasta på semestern kan du fortsätta att laga pastarätter. Det finns mängder med enkla pastarecept, vilket passar ihop med vardagen. Om du åt mycket frukt kan du se till att ha frukt hemma som du kan äta när du känner för det. 

Källa: Unsplash

När det kommer till mat handlar det mesta om planering. Många rätter kan förberedas en eller två dagar i förväg, så att du inte behöver stå med matlagning, jobb och andra aktiviteter samma dag. 

Planera för nästa resa

Det allra bästa tipset är att blicka framåt. Det här behöver inte betyda att du ska boka in en ny resa direkt – även om det givetvis funkar det med. I stället handlar det om att börja drömma och planera för nästa gång ni har semester. Kanske vill ni åka tillbaka till stället ni nyss besökte. Eller kanske vill ni testa något nytt. Att drömma om nya destinationer är ett bra sätt att varva ned och känna sig upprymd över något nytt. Det kan ge en boost av energi och glädje samtidigt som det kan öppna upp för nya idéer och uppslag.

Källa: Unsplash

Ingen vill att semesterkänslan ska försvinna men utan vardagen vore den inte lika speciell. Den går däremot att bevara lite längre och med rätt doft, smak eller andra knep kan man plocka fram den när man behöver den. 

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se