Besök Treriksröset - Sveriges nordligaste plats

 2023-01-21
Besök Treriksröset

Treriksröset är den plats där Sverige, Norge och Finland sammanstrålar och du kan inte komma längre norrut än hit. Det är flera saker som lockar med Treriksröset förutom att vara en fantastisk naturupplevelse. Denna knytpunkt bär också på en gedigen historia och man ser också rester av gränsen när Finland ännu inte var ett självständigt land.

Vill du baka in historia med en fin dag utomhus är detta ett mycket passande resmål. Besök Treriksröset och ta del av denna populära knytpunkt!

Plats med gedigen historia

Att besöka Treriksröset är att ta dit tillbaka i tiden. Detta röse byggdes år 1897 av både ryssar och norrmän för att helt enkelt markera de tre rikenas olika gränser. Detta vill säga gränsen mellan Norge, Sverige och Ryssland (nu Finland).

Det område som markerar platsen för Treriksröset utgörs idag av en cementform som uppfördes år 1926. Detta räknas också som den allra nordligaste trelandspunkten i världen och är ett populärt turistmål inte bara för svenskar.

Fantastisk fjällmiljö

Norrland är en plats som många svenskar aldrig har besökt och inte minst de mer nordliga delarna. Om du letar efter en destination som bjuder på en fantastisk fjällmiljö har Treriksröset en perfekt möjlighet till detta. Landskapet är varierat och framför allt om du väljer att ta någon av de lite längre etapperna kan du räkna med storslagna vyer som inte lämnar någon besviken.

Om du vill ta dig hit under vintern kommer vandring till fots däremot vara svårare. Då rekommenderas istället att du väljer snöskoter istället och framför allt under de månader som det är mycket snö. Det krävs i alla fall minst några kilometers promenad för att du ska kunna ta dig till Treriksröset. Men om du har möjlighet finns det också lite länge vandringsresor som har denna knytpunkt som en slutdestination.

Bunkra upp inför vandringen

Eftersom det trots allt krävs en ganska lång resa för att ta sig denna nordliga punkt i Sverige är det alltid bra att göra det mesta av resan. Därför väljer många att också vandra i området eller utföra andra utomhusaktiviteter så man kan se mer av området.

Vandringen påbörjas i Kilpisjärvi och även fast detta är en väldigt liten stad med under 100 permanent boende har du en butik som erbjuder allting mellan himmel och jord. Ett besök till butiken är ett måste om du befinner dig i området. Närmaste större butik ligger nämligen 10-30 mil bort beroende på vart man är bosatt i området.

Hur tar man sig enklast till Treriksröset?

Det går dessvärre ingen bilväg till Treriksröset, vilket innebär att du enklast tar dig hit till fots. Det är lite av en promenad och den närmsta vandringsleden är en sträcka på 11 km. Du påbörjar vandringen från Kilpisjärvi och promenerar sedan genom Malla naturreservat.

Om du inte har förutsättningarna för att gå denna sträcka kan du också ta en båt över sjön från Kilpisjärvi till Koltaluokta som är på andra sidan sjön.

Däremot går denna båten bara två gånger om dagen och det är viktigt att man säkerställer att man inte missar båten tillbaka så man inte tvingas vandra tillbaka till Kilpisjärvi. Det kostar också en slant att resa med båten, men det blir billigare för barn och du kan därmed ta med hela familjen.

När du har nått andra sidan sjön är det ungefär tre kilometer att gå istället. Oavsett vilken väg du väljer så är det en mycket fin naturupplevelse och mycket som du kolla på. Alla bör besöka Treriksröset minst en gång i livet. Det är en upplevelse som du inte vill missa!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se