Båtluffa i Bohuslän – Upplev västkusten på vatten!

 2023-04-03
Båtluffa i Bohuslän

Bohuslän har ett stort antal skärgårdsöar som du endast kan ta dig till med båt. Genom att båtluffa genom skärgården kan du uppleva allt ifrån natur, sol och bad samt fantastisk mat. Men vad behöver du tänka på om du ska båtluffa i Bohuslän och vilka rutter kan du ta? Vi listar allt du behöver veta om att båtluffa i Bohuslän!

Vad menas med att båtluffa?

Att båtluffa innebär att du med hjälp av en båt tar dig ut till olika öar och upptäcker allt som ölivet har att erbjuda. Att båtluffa är vanligt i länder mer söderut som exempelvis Grekland där turister länge hoppat på olika båtar för att ta del av charmen och karaktären mellan närliggande öar.

Sverige med sina otroligt många små öar är inget undantag. Genom att båtluffa dig igenom Sveriges många skärgårdar kan du uppleva några av landets vackraste platser utan att behöva ta dig ut med egen båt.

Båtluffa i Bohuslän

Att båtluffa i Bohuslän är det perfekta sättet att upptäcka den mångsidiga bohuslänska skärgården. Här kan du se allt ifrån pittoreska fiskebyar, vackra granitklippor och avnjuta skaldjursrestauranger i toppklass.

Idag finns det en hel del olika rutter du kan ta till några av Bohusläns tusentals öar, där du kan välja mellan bland annat en familjesemsemester med sol och bad för barnen, eller en cykeltur på öarnas fordonsfria stigar. Du kan välja mellan att åka en tur över dagen eller övernatta på någon av Västkustens öar för att ha mer tid att utforska vad ön har att erbjuda.

Vad kan du uppleva?

Utmed Bohusläns långa och vackra kust har du ett stort antal mysiga öar och små kustsamhällen att vandra runt i. På sommaren visar sig skärgårdsöarna från sin allra bästa sida med sol, bad och mat i en fantastisk miljö som är svårslagen.

Här kan du ta båtturer genom skärgården och hoppa av på en ö som lockar, gå vandringstur eller äta goda skaldjur direkt från bryggan. Närheten till vatten och andra öar gör en skärgårdssemester optimal för avkoppling och friheten att hoppa på nästa båt till en ny ö gör att båtluff i Sverige blir mer och mer populärt varje år.

Vilka rutter kan du välja mellan?

Med ett flertal rederier och fasta båtlinjer går det snabbt och enkelt att ta dig ut till den bohuslänska skärgården med ett flertal rutter du inte bör missa. Du kan ta dig runt Göteborgs södra skärgård till bland annat Asperö, Vrångö och Styrsö eller ta den norra sträckan till Hönö, Öckerö och Grötö.

Även rutter runt södra Bohuslän med Marstrand, Tjörn och Käringön är otroligt populära under sommaren. Missa heller inte de båtlinjer till Smögen, Kungshamn och Hållö. Med många olika rutter kan du enkelt kombinera olika färjor och båtlinjer till din semester, men tänk på att en del båtturer endast går under begränsade perioder under året.

Vad bör du ha i åtanke när du ska båtluffa?

Innan ni ger er ut för att båtluffa i Bohuslän så är planering över vad ni vill se, hur ni vill bo, och vad ni hinner uppleva på den tid ni ska vara borta bra att komma överens om. Det blir då lättare för er att kunna fundera ut vilken rutt ni bör koncentrera er på för en smidigare resa.

Hela meningen med en båtluff är att du kan ta dagen som den kommer och välja vilka öar du vill stanna upp på, men om du ska resa under högsäsong är det en god idé att kika på boende på de öar som du vill övernatta på i förväg. Detta då ett flertal av öarna är så små att tillgängliga boenden är högst begränsade.

Saker att ha med i väskan

Om ni tänkt båtluffa till lite mindre öar över dagen så  kan ni hamna på en skärgårdsö utan affärer eller retstauranger. Det är därför en bra idé att alltid ha med vätska i väskan och någonting ätbart så ni inte hamnar på en ö helt utan vatten eller mat. 

När du reser på vatten kan temperaturen skifta mot landtemperatur, speciellt när det kommer till vind så här är der bra att alltid ha med en långärmad tröja i väskan även under sommarperioden så du slipper frysa när ni färdas på vatten.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se