Att välja mobilt bredband till sommarstugan eller husvagnen

 2022-07-17
Att välja mobilt bredband till sommarstugan eller husvagnen

Att välja ett mobilt bredband kan vara klurigt, det finns många aktörer ute på marknaden och att sålla mellan dem utifrån sina egna behov kan vara en snårig djungel. Några av de viktigaste sakerna att tänka på inför val av mobilt bredband till sommarstugan bör så klart vara täckning från operatören men också antal gigabytes som ingår i abonnemanget. I vissa fall kanske det inte ens krävs ett abonnemang utan räcker gott med ett kontantkort för att kunna ha mobilt bredband i sommarstugan eller på semester i husvagn.

Abonnemang eller kontantkort, vilken sorts mobilt bredband ska jag välja?

Som alltid när man funderar över olika alternativ är det tråkigaste svaret nästan alltid rätt. Nämligen; det beror på. Det innebär egentligen att du måste ställa dig en till fråga, eller en rad frågor soom handlar om ditt behov. Hur mycket surfar du, vad gör du när du surfar och under hur lång tid behöver du ha tillgång till ditt mobila bredband?

Den sistnämnda frågeställningen kan nämligen direkt avgöra om du ska satsa på antingen ett kontantkort eller en tjänst för abonnemang till det mobila bredbandet. Om du exempelvis ska ut på husvagnssemester bara en sommar eller kanske har hyrt en sommarstuga tillfälligt så vill man inte nödvändigtvis binda upp sig med ett abonnemang som har både löptid och uppsägningstid. I gengälld brukar kostnaden för surfen bli något lägre om man binder upp sig för ett abonnemang istället för att köpa datamängd (antal gigabyte) efter behov.

Hur många gigabyte (GB) behöver jag?

De två första frågorna i frågeställningen ovan avgör vilken datamängd alltså hur många gigabyte du behöver för en viss tidsrymd. Oavsett om du väljer abonnemang eller kontantkort. Om man är en enkel surfare som enbart läser nyheter, kollar information på några webbsidor per dag och kanske läser och svarar på lite mail så är behovet extremt litet.

Jämför det med någon ur den yngre generationen som kanske lägger 60 minuter om dagen per aktivitet genom att streama video, lyssna på musik, spela spel, allmänt surfande och sociala medier (alltså 5 x 60 minuter med varierande dataåtgång) så är behovet lite grovt räknat omkring 40-50 GB per månad.

För att sätta dataförbrukning i lite mer kontext kan man ungefär säga följande per aktiv timme:

  • Streama musik - omkring 120 GB (en MB är ca en tusendels GB)
  • Titta på streamad video (oavsett streamingtjänst som Netflix, SVT Play eller YouTube) - cirka 1 GB surf per timme
  • Instagram - en timmes scrollande i flödet kan kosta dig så mycket som 1 GB i surf.

Fler aspekter att fundera på inför valet av leverantör av mobilt bredband till sommarstugan

När man bildat sig en uppfattning den om tidsperiod och vilken surfmängd man behöver så kan man ge sig ut och leta efter en lämplig leverantör och tjänst. Men det finns några extra funderingar man kan göra eller en och annan tankavurpa vi vill varna för.

Den första är den när man beräknar datamängd, utgå inte bara från dig själv. Är ni flera i sällskapet, exempelvis en barnfamilj med totalt 5 personer, som har olika surfbehov så är det den sammanvägda mängden surf som krävs (exempelvis 5 x 40 = 200 GB/mån).

En annan bra grej att kolla är om leverantören erbjuder extra köp av surf mitt i månaden, de flesta som säljer abonnemang gör detta nu för tiden. På så vis kan man komma undan med ett lägre abonnemangspris men fylla på lite vid behov om det är regnigt en dag till exempel. Det blir lite som en kombination av kontantkort och abonnemang.

Ett tips som kanske borde vara självklart men faktiskt missas av många är att kolla vilken täckning mobilleverantören har på den ort ni kommer besöka. Det är både tråkigt och onödigt att skaffa mobilt bredband som inte går att använda särskilt bra.

Sist men inte minst, om ni surfar mycket, överväg ett alterntiv där surfmängden är obegränsad. Lycka till att hitta mobilt bredband till er sommarstuga!

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se