Att tänka på när man väljer solcellspaket till husvagnen

 2022-08-23
Att tänka på när man väljer solcellspaket till husvagnen

Drömmen om frihet är ofta det som får många nya intressenter att söka sig till frilufts- och campinglivet. Dessvärre är det många med ambitionen om att kunna leva fritt som i slutändan inte väljer att köpa en husbil eller husvagn på grund av att man blir beroende av elnätet vid lite längre vistelser. Det innebär att man behöver slå läger på en campingplats eller särskilt anvisad parkering med möjlighet att koppla på elnätet.

Men i takt med att tekniken för solceller och solpaneler utvecklats kraftigt de senaste åren har möjligheterna att bli oberoende av elnätet blivit större. Både för fastighetsägare men också för husbil och husvagnsägare, en fördel för de senare är ju framförallt att man inte behöver lika mycket el som till en vanlig villa. I den här artikeln går vi igenom några av de saker du behöver tänka på om du går i köptankar av ett solcellspaket till husvagnen.

Hur ska jag tänka kring storlek och effekt på solcellspaket?

Precis som med det mesta så gäller det att utgå från dina egna behov. I detta fall handlar det om vilken strömförsörjning man ska täcka in, hur mycket den ska räcka till etc. Ett generellt råd är att överkompensera när man beräknar vilken effekt eller watt man behöver, detta för att man helt enkelt extremt sällan kan få ut hela effekten av de installerade solcellerna och därför behöver räkna upp behovet något. Man brukar rekommendera att välja paneler på mellan 100w och 200w.

En viktig aspekt när det kommer till vilken effekt (watt) solcellerna ska ha är att solpanelerna har en likvärdig ström, annars kan det leda kortslutning eller osäker drift. I värsta fall kan en felaktig koppling också leda till att panelerna går sönder, det är vanligare om man valt ett budgetalternativ än lite mer premium. Är man osäker på hur paneler ska kopplas samman finns det både professionell hjälp och specifika guider, även tillverkare av solceller brukar ha bra material till hands.

Om man funderar på hur många solcellspaneler man behöver till sin husvagn eller husbil så brukar man säga att ju fler desto bättre. Precis som ovan nämnt kan man gott räkna upp sitt behov av strömförsörjning något för att säkerställa att man täcker behovet. Därför är en gängse rekommendation att man täcker så styr yta som möjligt av husvagnens tak.

Att montera solpaneler går alldeles utmärkt att göra själv, det krävs inte någon behörig elektriker för ändamålet. Däremot är det viktigt att följa anvisningar noga. Man vill inte råka ut för att paneler lossnar och trillar av när man kör, det kan utgöra trafikfara men också skada på panelerna i sig.

Budget för köp - ska man satsa eller snåla?

Det är en het marknad för solcellsanläggningar, stora som små, vilket är en fördel för konsumenten. Det finns många leverantörer och tillverkare att välja på vilket gör att priserna varierar kraftigt. En vanlig fingervisning är att man får det man betalar för. Ska man ut och åka längre sträckor och göra sig helt beroende av solcellsenergi så rekommenderas att man satsar på lite mer kvalitet vilket brukar kosta mer.

eroende på om man ska driva både kylskåp och småelektronik som laddare av mobiltelefoner eller surfplattor så ser det såklart olika ut. Kyl- och frys drar ganska mycket el jämfört med mindre apparater. Ett standardsolcellspaket brukar innehålla en solpanel med tillhörande regulatorer och tillbehör som krävs för att koppla in solcellerna vilket bör kunna alstra så mycket el som 400Wh per dygn. Ett sådant paket brukar kosta omkring 2 500-3 500 kr och går att komplettera med fler lösa paneler som brukar ligga på ungefär 1 500-2 000 kr beroende på tillverkare och återförsäljare.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se