Att tänka på när du väljer bälteskudde till bilen

 2021-10-08
Bälteskudde eller bilbältesstol

Det finns en hel del att tänka på när det kommer till bilåkande med barn, det finns otaliga tips och råd om vad man ska tänka på eller ha med sig för att göra bilresan så enkel och smidig som möjligt. Oftast handlar dessa tips om att underhålla barnen, matsäck och att ta täta pauser vid längre bilturer med små barn. 

Men en sak är viktigare än allt annat, det handlar om säkerhet för ditt barn. Att man använder ett så kallat babyskydd till sina spädbarn är nog väl befäst även hos personer utan egna eller anhöriga barn och för lite älre barn än så har man oftast (enligt allmän rekommendation) en bakåtvänd bilbarnstol men för barn som är fyra år eller äldre och har vuxit till sig lite mer finns andra alternativ för att göra bilresan så säker och komfortabel som möjligt. I dessa fall pratar man om bilbältesstol eller en bälteskudde vilka gör det möjligt för barnen att åka framåtvända och spännas fast med bilens egna bilbälte.

Olika typer av bilbältesstol eller bälteskudde

De flesta av oss är nog bekanta med de klassiska bilbälteskuddarna som man helt enkelt bara placerar under barnet och kan säkra med bilens egna bälte genom två hullingar eller krokar vid sidan om barnet. De används än idag och fungerar ofta utmärkt, de är relativt billiga jämfört med andra alternativ och de är enkla att flytta mellan olika bilar eller helt enkelt platser i en och samma bil.

Allt vanligare idag är en så kallad bältesstolen, den påminner i viss mån om en bälteskudde men har också ett eget ryggstöd vilket är bra för lite mindre barn medan en bilbälteskudd är lämplig för något äldre (eller större) barn. Det gör att barnen sitter säkrare då de kan få rätt stöd för både nacke och rygg samt hjälper till att hålla sovande barn bra på plats i bilen. De är något mer otympliga än bilbälteskudden och i en lite annan prisklass men både komfort och säkerhet är högre.

När är det dags att byta?

Det finns ofta en tendens att som förälder byta stol lite för tidigt, en bra riktlinje till när man kan byta är att barnet ska ha fyllt fyra år. Men eftersom barn är olika långa och har varierande längd är det helt enkelt inte riktigt sant för samtliga. Det viktiga är att ta hänsyn till hur bältet sitter mot barnets kropp, att rygg och nacke har bra stöd. Bå bilbältesstol finns det ofta olika reglade och justeringar man kan göra för att bältet ska hamna rätt, man trär då ofta bilens egna bälte genom en extra kanal för att kunna göra justeringar.

När barnet är över 135 cm, vanligtvis i 10-12 års ålder så har man vuxit sig så pass stor att varken bälteskudde eller bilbältesstol krävs.

Viktigt att tänka på

  • Om man placerar ett barn som är kortare än 135 cm i passagerarsätet fram så ska krockkudde eller airbag vara urkopplad.
  • Det kan kännas extra tryggt att ha fått prova utrustningen på plats i sin egen bil vid köp, många butiker har utbildad och duktig personal inom området.
  • Tänk på att köpa en bilbarnstol, bilbältesstol eller bälteskudd som är godkänd och certifierad inom Europa (E-märkt, de tidigare T-märkta stolarna får inte användas efter 2008).
  • Om du går i tankar att köpa en begagnad stol så kontrollera skicket noggrant, ofta pratar man om livslängd på stolarna för barn och de tål sällan flera krockar eller kollisioner. Det finns inga bestämmelser kring livslängd men man pratar ofta om cirka 5 år.
  • Det viktigaste när det kommer till bilåkandet är såklart att åka säkert, alla i bilen ska ha bälte stor som liten och det är föraren som bär ansvaret (även för andras barn).

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se