Att tänka på inför köp av takbox till bilen

 2022-05-27
takbox till bilen
Att köpa takbox kan göra den stora skillnaden för om starten på bilsemestern blir lyckad eller en riktig mardröm. När man enkelt kan få med sig sin packning utan att det blir trångt inne i bilen och någon blir sur för att hen behöver stuva väskor i timtals så har man helt enkelt bättre förutsättningar för en bra start. Men det är såklart inte det enda skälet till varför man kan vara i behov av en takbox, för de flesta som köper takbox är det just behoven som avgör. Är det för att packa ner skidutrustning, fiskespön eller barnvagnar och extra blöjor inför sommarens långa semester i sommarstugan?

Det finns en rad variationer och storlekar på takboxar och vilken som är mest lämplig för just dig och din bilresa. I den här artikeln går vi igenom ett par olika typer och ger konkreta tips på bra takboxar.

En riktig trotjänare till takbox för den som lever friluftsliv

För familjen eller kompisgänget som ska på en resa till fjällen är det viktigt att ha en takbox som sväljer mycket volym. Nånstans omkring 460-480 liter är ett bra riktmått för vad som kan krävas om man lever ett aktivt friluftsliv. Oavsett om det är skidåkning eller bara en lång bilsemester med familjen som står på agendan är det skönt med en en takbox som har hög volym. Både barnvagn, skidor och/eller annan packning stuvas lätt undan i en box med sådan volym.

En sån här variant av takbox är en universell 470 liters takbox från Twinny Load.

Den perfekta takboxen för den moderne och flexibla bilresenären

Såklart finns det takboxar i allehanda storlekar och volymer. Behoven av användning kan se olika ut från en gång till en annan. Men en sak som alltid brukar vara ett litet orosmoln är förvaring av takboxen när den inte används.

Det finns takboxar som är "mjuka" och därmed ihopfällbara. Det kan vara oerhört praktiskt om man inte har möjlighet att hissa upp sin takbox i garageutrymmets tak efter användning. Enkelt uttryckt kan man säga att den ser ut som en väska soom ligger ovanpå taket. Skillnaden mellan att fästa en stor väska på takräckena och en sån här takbox är att man har en ordentlig och säker infästning under "takboxen" som gör att den sitter säkert under hela bilfärden.

En annan fördel med denna typ av takbox eller "takbag" som det också kallas är att man inte blir lika styrd av packningsvolym som med en hård box. Här är man lite mer flexibel och kan stuva om packningen på höjden eller bredden något mer.

Ett bra alternativ till en traditionell takbox är alltså denna typ av takbag.

Generella tips inför när man ska köpa en takbox

Utöver vilken volym en takbox ska ha så finns det såklart en del andra saker att tänka på. Bland annat hur man öppnar takboxen kan påverka beslutet. De flesta takboxar öppnas likt en mussla, från ena sidan, sen finns det liknande varianter som kan alternera sida och låta sig öppnas från båda håll (men en sida åt gången). Det blir alltmer ovanligt med takboxar som öppnas framåt eller bakåt men i vissa fall kan det vara fördelaktigt, dock bygger det väldigt högt på höjden om man exempelvis packar i ett garage.

Det är otroligt viktigt att takboxen man tänkt köpa sig är kompatibel med den typ av takräcken man är ute efter. Har man den klassiska varianten med fyrkantsrör eller är det moderna aluminumbågar, det innebär skillnad i vilket fäste takboxen ska ha.

En annan viktig funktion som man lätt glömmer bort är faktiskt hur låsningen fungerar, eller hur den ser ut. Är man på bilsemester känns det tryggt att packningen är väl inlåst uppe på taket. Det blir också en extra försäkring om att takboxen är helt stängd.

 

 
© Copyright 2006 - 2020 iBEE Media Solution ABLogo sidfot Koordinater.se